Krtkův dort je prostě nostalgická klasika mého dětství. V té době se sice jednalo o tu krabicovou verzi od Dr.Oetkra, ale kdykoliv se doma objevil, jen zřídka vydržel do druhého dne. Nedávno jsem si na něj vzpomněla a musela si ho znovu připravit. Tentokrát už se mi ale nechtělo sáhnout po tom krabicovém řešení a zkusila jsem recept připravit ze základních surovin, co jsme měli doma. Ostatně vždyť je to vlastně jen čokoládový korpus, smetanový krém s příchutí banánu a čerstvé ovoce.
Recept na čokoládový korpus jsem měla vyřešený. Mám totiž na blogu osvědčený recept na Čokoládový dort s krémem, u kterého jsem v ingrediencích na korpus jen olivový olej zaměnila za klasický řepkový. Krém byl trochu větší oříšek, ale nic, s čím bych si přeci neporadila, že? Jediné, co jsem potřebovala vychytat, byla ta lehce banánová příchuť. No a k té jsem si pomohla rozmačkaným banánem smíchaným s vanilkovým extraktem.

Na co si dát ale u náplně pozor?
U krabicového řešení je náplň postavena čistě na bázi smetany a tuším nějakého prášku, který máte k dispozici. Já ale věděla, že pokud krém postavím čistě na vyšlehané smetaně, nebude dost stabilní. Šla jsem tedy do varianty 1 díl smetany a 1 díl mascarpone a výsledek vyšel skvěle. I tak je ale pár věcí, na které vás musím upozornit dopředu, ať se vám dort vždycky povede.
První důležitá věc je, aby ingredience na krém měly všechny stejnou teplotu. A my budeme v receptu pracovat se studenou smetanou přímo z lednice, proto i mascarpone musí být vychlazené. Pak je zde ale ještě banánová směs, kterou je potřeba také dostatečně vychladit. Proto jakmile dáte korpus na dort péct do trouby, rozmačkejte si banán, smíchejte ho s vanilkovým extraktem a směs strčte do lednice. Díky tomu získáte čas a než se korpus upeče a vychladne, banánová směs se v lednici dostatečně zchladí.
Pak už by vše mělo jít jako po másle. Až budete na krému pracovat, dejte si do mísy nejprve mascarpone a lehce ho prošlehejte. Mascarpone je obecně dost hutné a díky tomu, že ho nejprve samotné lehce prošleháte, zjemníte trochu jeho strukturu a lépe se vám pak spojí se smetanou. Smetanu pak s mascarpone smíchejte nejprve na nízké otáčky, ať si neohodíte celou kuchyňskou linku. S tím, jak bude krém houstnout, můžete zvyšovat i rychlost šlehání.
No a jakmile je krém připravený, odložte ho do lednice a začněte s kompletací dortu. Korpus opatrně vydlabejte, na dno korpusu vyskládejte banány, poté krém a pak už jen dokončete svůj krtinec. Doporučuji nechat dort přes noc odpočívat v lednici. Korpus od krému trochu navlhne, drobečky se s krémem hezky propojí a vše vám bude mnohem lépe držet pohromadě.

Krtkův dort
Pomůcky
- 1 dortová forma Ø 22cm
- 1 kuchyňský robot nebo ruční šlehač
Ingredience
Ingredience na korpus:
- 175 ml rostlinného oleje
- 3 vejce (velikost M)
- 200 g krupicového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 160 g hladké mouky
- 60 g holandského kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 120 ml čerstvé kávy
- máslo na vymazání formy
Na náplň:
- 3-4 banány
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 60 g moučkového cukru
- 40 g nastrouhané čokolády
Postup
- Troubu si předehřejte na 175℃ a připravte si dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem. Okraje formy můžete lehce vymazat máslem.
- Do jedné mísy dejte hladkou mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Promíchejte a odložte stranou a uvařte si 120ml čerstvé kávy.
- Do druhé mísy dejte olivový olej, cukr, vejce a vanilkový extrakt. Ručním šlehačem šlehejte 4-5 minut, ať se ingredience hezky spojí.
- K vyšlehané směsi přidejte suché ingredience a ručním šlehačem opatrně na malé otáčky promíchejte, aby se vše hezky spojilo.
- Nyní do těsta přilijte uvařenou kávu (může být horká) a pomocí kuchyňské stěrky jí zapracujte do těsta.
- Hladké těsto pak vylijte do připravené dortové formy a dejte péct do předehřáté trouby cca na 50 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí. Hotový korpus nechte zcela vychladnout.
- Na náplň si nejprve 1 banán zcela rozmačkejte vidličkou a smíchejte ho v menší mističce s lžičkou vanilkového extraktu. Směs uložte do lednice – musí získat stejnou teplotu jako studená smetana a mascarpone, ať se vám krém nesrazí.
- Do mísy dejte nejprve mascarpone a lehce ho prošlehejte, aby zjemnilo svou strukturu. Poté k němu vlijte studenou smetanu ke šlehání a pomalu šlehejte, aby se obě ingredience hezky spojily. Šlehejte nejprve opravdu na nízké otáčky, ať nemáte smetanu po celé kuchyni.
- Jakmile se obě ingredience spojí, přisypte polovinu cukru a zvyšte rychlost šlehání. Takto šlehejte další cca 2 minuty dokud krém nenabyde na objemu a nezhoustne. Pak přidejte také banánové pyré, zbylý cukr a pokračujte ve šlehání.
- Jakmile se ingredience na krém všechny hezky spojí, opatrně do krému zašlehejte také nastrouhanou čokoládu. Poté krém odložte stranou, klidně do lednice než se pustíte do kompletace dortu.
- Korpus po celé obvodu vydlabejte tak, abyste zachovali cca 1-2 cm široké okraje. Do hloubky korpus vydlabejte opatrně tak, abyste neporušili dno. Doporučuji už v této fázi korpus přesunou na tác či talíř, ze kterého dort budete servírovat.
- Vše, co jste vyřízli z korpusu, pečlivě rukama rozdrobte na drobky a odložte stranou.
- Do vzniklého důlka v korpusu nejprve vyskládejte podélně rozpůlené banány. Do prostoru mezi banány vetřete připravený krém a jakmile je tento prostor zcela zaplněn, můžete krém začít vrstvit do výšky do tvaru krtince. Krém vrstvěte ideálně pouze nad vydlabaný prostor, okraje nechte volné.
- Na krém pak pomalu sypejte drobky z korpusu. První vrstvu můžete rukama lehce do krému zatlačit, jako byste chtěli dort uplácat. Poslední vrstvu už ale nechte volně, ať dort působí vzdušně.
- Hotový dort uložte do lednice a nechte jej odležet alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
DO-KO-NA-LÝ 😍
Moc děkuju! :))