Dýňové mac and cheese jsou přesně to jídlo, které si zamilujete hned po prvním soustu. Těstoviny jsou krémové, voňavé, s jemnou sladkostí dýně a jako třešinka na dortu sýr, který se rozpustí do sametové omáčky. A co je na nich nejlepší? Recept je tak jednoduchý, že ho zvládne fakt každý.
Když se venku začnou objevovat první chladná rána a vzduch začíná vonět listím a podzimem, většina z nás se přesouvá k hřejivým teplým jídlům, často jim říkáme takové naše „comfort food“. Dýně je v takových chvílích nepsanou královnou kuchyně. Je sladká, sytá a neuvěřitelně univerzální. Dá se z ní připravit všechno od polévky až po dezert. My si z ní dnes připravíme těstoviny, které hravě strčí do kapsy kdejakou dýňovou polévku.

A proč si tenhle recept zamilujete?
Dýně se po rozmixování promění v hladkou, sametovou omáčku, která má přirozeně jemnou strukturu a sladkost. Klíčem k úspěchu je ale také kombinace tří druhů sýra, za mě ideálně goudy, čedaru a parmazánu. Každý z nich přidá do jídla něco trochu jiného. Gouda se krásně táhne a dodá jemnost, čedar přinese výraznější chuť a parmazán všechno pěkně spojí. Společně tak vytvoří omáčku, která vám prostě nedá spát.
Celé jídlo pak doladí bylinky jako je tymián nebo bobkový list. Stačí chvilka a jejich vůně zaplaví celou kuchyni. Přesně to je ta typická, hřejivá vůně domova, která vám okamžitě zvedne náladu. Ať už vaříte pro sebe, nebo pro rodinu, rozhodně nepočítejte s extra zbytky. Tohle jídlo mizí ze stolu rychlostí blesku.

Dýňové Mac n’ Cheese
Pomůcky
- 1 hluboká pánev či hrnec
Ingredience
- 500 g těstovin
- 1 máslová dýně
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 3/4 lžičky soli
- 300 g sýra (Gouda, parmezán, eidam…)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 bobkový list
- chilli vločky na dokončení
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni (nejlépe máslovou) nakrájejte na větší kusy, rozložte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje.
- Mezitím si nastrouhejte všechny druhy sýra a odložte je stranou. Ano, doporučuji použít více druhů, pokud máte ale bloček pouze jednoho sýra, nic se neděje.
- Jakmile je dýně upečená, nechte ji pár minut vychladnout, poté vydlabejte dužinu a přendejte ji do mixéru. Přidejte smetanu, sušený česnek, tymián, papriku, muškátový oříšek, pepř a špetku soli. Rozmixujte dohladka.
- Ve větším hrnci nebo litinovém kastrolu rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte bobkový list. Vmíchejte dýňové pyré a nechte ho pár minut probublávat na mírném plameni, aby se rozvinula chuť bylinek.
- V jiném hrnci uvařte těstoviny al dente dle návodu na obalu (8-12 minut podle typu). Než je slijete, odlijte si asi půl hrnku vody z vaření, která bude se hodit za chvilku do omáčky.
- U omáčky snižte plamen na minimum a přidejte do ní těstoviny. Střídavě pak přisypávejte sýr a přilévejte trochu vody z těstovin. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka krásně neobalí všechny těstoviny.
- Podávejte ideálně ihned, posypané troškou chilli vloček.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.