English muffins – Anglické muffiny

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
6. 10. 2025

English muffins, neboli Anglické muffiny, jsou hned za pitou z Lidlu jedním z mých nejoblíbenějších druhů pečiva. Nutno samozřejmě podotknout, že dobrý kváskový chleba je kapitola sama o sobě a rozhodně ho nemůžu s ostatními druhy pečiva srovnávat.

Problém ale je, že u nás muffiny jen těžko seženete. Dobré je mají v Marks & Spencer, ale tam já zajdu jen jednou za čas a ještě se kolikrát stane, že je nemají. Další alternativou jsou Toustis od Penamu, ale ty mi upřímně vůbec nechutnají.

Musela jsem se tedy propracovat k vlastnímu receptu. Stálo mě to docela dost ani ne tak nepovedených, jako spíš nedokonalých pokusů. ALE! Celý ten proces stál za to, protože mám konečně recept, který funguje a je extrémně snadný. Celý proces vám zabere něco málo přes hodinku, ale to jen kvůli tomu, že čekáte na kynutí těsta.

English muffins

Co vlastně anglické muffiny jsou?

Anglické muffiny jsou druh pečiva původem z Velké Británie. Pečou se na pánvi nebo na plotně, nikoli v troubě, a právě to jim dává jejich typickou jemnou kůrku a vláčný střed. V České republice se s nimi paradoxně nejvíc setkáte asi v Mekáči na snídani, kde nabízí hned několik vaječných sendvičů právě z tímto druhem pečiva.

Chuťově jsou neutrální až lehce máslové, takže se hodí jak na slano, tak na sladko. Tradičně se v Anglii a USA podávají k snídani. Nejznámější jsou asi ve formě Eggs Benedict, kde se rozkrojený muffin potře máslem, položí na něj šunka nebo slanina, ztracené vejce a přelije holandskou omáčkou. Ale perfektní jsou třeba jen s máslem a marmeládou, nebo jako základ pro domácí burgery, vejce, avokádo či lososa.

English muffins

English muffin – Anglické muffiny

Anglické muffiny, jejichž příprava je snazší než byste možná čekali. Až je vyzkoušíte, jiný recept už hledat nebudete.
Počet porcí 8 muffinů
Doba přípravy 1 hour 20 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 1 hour 30 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot
  • 1 kulaté vykrajovátko/sklenička

Ingredience
  

  • 100 g chlebové mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 250 g plnotučného mléka
  • semolina, kukuřičná mouka nebo klasická krupice na posypání

Postup
 

  • Mléko lehce zahřejte a poté ho smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs by neměla přesáhnout teplotu 37°C.
  • Do mísy kuchyňského robota dejte obě mouky, sůl, cukr a sušené droždí a dobře promíchejte. Poté ke směsi přilijte také mix mléka a másla a nechte těsto v robotu cca 5 minut zpracovávat. Měli byste docílit hladkého pružného těsta.
  • Těsto přikryjte a nechte ho na teplém místě 20-30 minut nakynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Kynutí může trvat i o něco déle, dost to závisí na teplotě, jakou doma máte.
  • Z nakynutého těsta vyválejte cca 1,5 cm vysokou placku, posypte ji lehce semolinou a vykrájejte z placky kulaté muffiny. Zbylé těsto prohněteme, rozválíme a vykrájíme zbylé muffiny. 
  • Vykrájené muffiny posypte opět trochou semoliny, přikryjte a nechte dalších 20-30 minut kynout.
  • Pánev rozehřejte na střední plamen a na sucho na ní vykynuté muffiny opékejte. Muffiny opékejte cca 6-7 minut z každé strany do zlatova. Opékejte je opravdu raději pomaleji, ať se vám nepřipálí.
  • Hotové muffiny nechte zcela vychladnout na mřížce a pak už konzumujte tak, jak je máte rádi. Zaručeně nejlepší jsou ale s máslem a džemem.
Kalorie: 210kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Anglická
Klíčové slovo: Kynuté, Pečivo

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close