Batátové hranolky jsou chuťově skvělé, ale dají se vůbec bez klasického smažení v oleji připravit tak, aby byly krásně křupavé? Protože ty vysmažené bychom doma nakonec zvládli asi všichni. Odpověď zní, ANO! Jen bohužel počítejte s tím, že za cenu zdravější varianty je potřeba si s batáty trochu víc pohrát.
Možná už jste je párkrát v troubě péct zkoušeli. A na pohled vypadaly určitě skvěle. Realita je ale většinou taková, že výsledkem jsou měkké, spíš dušené hranolky, které k těm křupavým mají ještě hodně daleko. Mám pro vás ale pár důležitých tipů, díky kterým si zvládnete připravit krásně křupavé hranolky i v klasické troubě nebo horkovzdušné fritéze. Cílem je vyhnout se litrům oleje, a to se nám společně podaří.
Proč jsou batáty jiné než klasické brambory?
Možná jste si všimli, že se batátové hranolky v troubě nechovají stejně jako ty klasické bramborové. Skutečně je tomu tak. Batáty mají víc vody, víc cukru a méně škrobu. A kombinace vody a cukru je při pečení přesně ta nástraha, na kterou si musíme dát pozor. Místo toho, aby se jejich povrch krásně vysušil, často se spíš začne dusit a lepit. Cukry se navíc rychleji karamelizují, takže hranolky rychleji hnědnou, ale nekřupou.
Není to ale vůbec o tom, že by se batáty nehodily na hranolky. Jen potřebují trochu jiné podmínky a musíme k nim přistupovat trochu jinak. Potřebují hodně tepla, minimum vlhkosti, trochu škrobu navíc a hlavně prostor.

Jak udělat křupavé batátové hranolky v troubě?
- Velikost hranolků rozhoduje. Ideální je držet se tloušťky jedné hranolky kolem 0,8–1 cm. Když jsou hranolky moc tenké, vysuší se příliš rychle a spálí se dřív, než stihnou zezlátnout. Když jsou tlusté, zůstanou uvnitř měkké a budou se dusit. A protože batáty bývají nepravidelné a často se při krájení kutálejí. Stačí z jedné strany odříznout kousek a vytvořit si rovnou „podložku“. Krájení je pak čisté a bezpečné. Jo a slupka? Pokud jsou batáty pěkné, klidně ji nechte. Slupka po upečení křupne, dodá hranolkům chuť navíc a ušetří vám čas.
- Namočte hranolky do studené vody. Dělá se to hlavně proto, aby se z povrchu spláchla přebytečná vlhkost a taky část škrobu. Čím sušší povrch, tím ale lepší křupavost. Proto po namočení nezapomeňte hranolky opravdu důkladně osušit. Namáčet je stačí 10–20 minut. Pokud spěcháte, můžete tento kro vynechat, ale byla by to škoda.
- Použijte škrob. Pokud chcete opravdu křupavý povrch, zkuste kukuřičný, tapiokový nebo bramborový škrob. Stačí hranolky lehce poprášit. Opravdu jen trochu, aby na sobě měly tenoučký jemný film. Škrob pomůže povrchu rychlejc ztvrdnout a zezlátnout. Na 500g batátů vám bude bohatě stačit 1-1,5 lžíce škrobu.
- Nevynecháme ani olej. Nicméně oleje vám stačí opravdu tenká vrstvička. Pomůže škrobu přilnout na hranolky a zároveň zajistí, že se povrch rovnoměrně opeče. Pokud byste to přehnali, hranolky začnou měknout. Air fryer i trouba totiž pracují s prouděním vzduchu a když tam toho oleje bude moc, vytvoří se vlhkost, kterou rozhodně nechceme. Ideální je tedy hranolky nejprve obalit ve škrobu a pak jen lehce potřít olejem.
- Vysoká teplota. Aby hranolky křupaly, je potřeba je péct zprudka už od začátku. U horkovzdušné fritézy se nebojte 200-210°C a pečte je cca 15-20 minut, V případě horkovzdušné trouby hranolky dělám klidně na 230 °C po dobu 25-30 minut.
- Prostor. Jedna vrstva je absolutní nutnost. Když budou hranolky ležet na sobě, budou se dusit. Pokud hranolek děláte víc, rozdělte je na víc plechů a pečte je postupně. Jinak nikdy nebudete mít hranolky dokonale křupavé.
- Sůl nad zlato, ale taky až na závěr. Sůl je skvělá, ale když ji přidáte už na syrové hranolky, začne z nich vytahovat vlhkost na povrch. Ta se pak při pečení začne odpařovat a vaše hranolky nikdy křupavé nebudou. Proto je osolte až hezky propečené a křupavé.
Když si osvojíte těchto pár jednoduchých triků, není důvod, aby vaše batátové hranolky už nebyly křupavé. Naopak – budou krásně křupavé zvenku, měkké uvnitř a chutné až do posledního kousku. Ale samozřejmě vždy je to o celém procesu – pokud se vám tedy nepodaří hned napoprvé, nevzdávejte to. Zkuste ale příště hranolky nakrájet na tenčí kousky a dejte jim víc prostoru na plechu.
A jestli hranolky vyzkoušíte, dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.