Pálivá omáčka, šťavnaté maso, táhnoucí se sýr a křupavá tortilla, to je za mě spojení, kterému jen těžko budete odolávat. Navíc si tacos můžete připravit během chvilky, ať už jako rychlou večeři, nebo třeba občerstvení na víkendovou párty.
Co je to ta buffalo omáčka?
Buffalo omáčka je ikonická americká pikantní omáčka, která vznikla v 60. letech v Buffalu ve státě New York. Původně byla vytvořena jako omáčka ke kuřecím křidýlkům, a v této kombinaci jí asi budete i vy znát nejvíce. Dnes tato omáčka patří mezi nejznámější na světě…a taky mezi nejoblíbenější. Její chuť je typicky pálivá, lehce kyselá, zjemněná máslem, což z ní dělá dokonalý doplněk pro maso, burgery, sendviče, hranolky nebo třeba právě tacos. Je to totiž přesně ta omáčka, která dodá jídlu výrazný říz a nezapomenutelnou chuť.
Základem Buffalo omáčky je vždy pálivá chilli omáčka, která se spojí s rozpuštěným máslem. Právě máslo totiž zjemní její ostrou chuť a vytvoří hladkou emulzi. Chuť se pak většinou doladí kapkou octa, trochou worcesteru a sušeným česnekem. Já jsem omáčku trochu upravila a ubrala jí na pálivosti. Naopak jsem přidala kečup a rajčatový protlak, aby byla jemnější a ještě výraznější chuti.

Jak tacos skladovat, aby byly stále křupavé?
Tacos, které nestihnete sníst, dejte do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby a jednotlivé tacos od sebe oddělte pečicím papírem, aby se k sobě nepřilepily. V lednici vám takto vydrží 2–3 dny. Když je poté budete chtít znovu ohřát, rozehřejte troubu na 190°C nebo zapněte horkovzdušnou fritézu, tacos rozložte na plech a nechte je prohřát asi 8-10 minut.
Pokud opravdu dbáte na to, aby si tacos zachovaly svou křupavost, vyhněte se ohřívání v mikrovlnné troubě. Ta z nich udělá spíše žvýkačku. Pokud nemáte možnost tacos ohřát v troubě, můžete je pomalu prohřát také na suché pánvi.

Křupavé kuřecí tacos s buffalo omáčkou
Ingredience
- 650 g kuřecích prsou
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sušené cibule
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrst čerstvě nasekaného koriandru
- 1 lžíce medu
- 8 pšeničných tortill
- 200 g strouhané mozzarelly
Na Buffalo omáčku:
- 30 g kečupu
- 1 1/2 lžíce rajčatového protlaku
- 40 g Srirachy
- 40 g rozpuštěného másla
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička Worcestershire omáčky
- špetka soli
Postup
- Nejprve si připravte buffalo omáčku. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na omáčku tak, aby se hezky propojily a odložte stranou.
- Kuřecí prsa nakrájejte na malé kostičky. Dejte je do velké mísy společně se sušeným česnekem, sušenou cibulí, sladkou paprikou, solí a pepřem. Dobře promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej. Přidejte ochucené kuřecí maso a restujte cca 8-10 minut, dokud maso se maso hezky nezatáhne a bude zcela propečené.
- Pánev poté odstavte z plotny a vmíchejte do kuřecí směsi buffalo omáčku, nasekaný koriandr a med. Dobře promíchejte a odložte stranou.
- Připravte si grilovací pánev nebo jakoukoliv jinou větší pánev, na které budete moci opékat tacos. Do pánve dejte 1-2 lžíce oleje a cca 1 minutu ho rozehřejte na středním plameni (čím více oleje, tím křupavější výsledek, ale zase nesmí tacos v oleji plavat).
- Na rozehřátou pánev položte tortillu, po celé její ploše rozprostřete nastrouhanou mozzarellu a na jednu polovinu dejte porci kuřecí směsi.
- Takto otevřenou tortillu nechte opékat asi 30 vteřin, než se začne sýr lehce roztékat, poté tortillu přeložte a uzavřete.
- Uzavřenou tortillu opékejte 1-2 minuty z každé strany hezky dozlatova a dokřuprava.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.