Srbské rizoto je jedno z těch populárnějších jídel ve školních jídelnách. A myslím, že právě s dětskými, resp. školními léty ho má spojené asi většina z nás. Já na tom nejsem jinak a klidně přiznám, že to byl jeden z těch obědů, na které jsem se těšila. A občas si šla i přidat.
Když jsem ale na tenhle recept v konverzacích narazila, spoustu lidí tohle rizoto nemělo rádo. Protože bylo suché. To je ale jen problém přípravy a u tohoto receptu se suchého rizota rozhodně bát nemusíte. Naopak, když si dáte záležet a rýži necháte správně dusit, výsledek vás možná překvapí.
Jak tedy správně dusit rýži?
Příprava dobré dušené rýže je založena na třech základních krocích:
- Propláchnutí rýže. Před tím, než rýži hodíte do pánve, ji důkladně propláchněte. Nemá to zásadní vliv na vaření a výsledek jako takový (i když je možná pak rýže méně kyprá), ale předpokládejme, že je rýže při skladování od výrobců něčím ošetřena a my se toho vždycky rádi raději zbavíme, že?
- Opečení rýže. Než rýži v pánvi zalijete vodou nebo vývarem, lehce ji opečte a promíchejte ji s tukem v pánvi. Pokud předchozí krok na výsledek velký vliv neměl, tenhle je naopak zásadní a rozhodně jej nevynechejte. Během opékání rýži neustále míchejte, aby se vám nepřipálila. Takto opečenou rýži pak zalijte vždy HORKOU tekutinou.
- Pomalé dušení. Jakmile tekutina s rýži začne lehce vřít, snižte plamen, přiklopte a nechte rýži opravdu na mírném plameni pomalu dusit. Já sama takto vařím rýži cca na stupeň 2-3 na své indukční plotně, která má rozptyl 0-9.

Jakmile ovládnete postup správného dušení rýže, nemusíte se bát suchého rizota a můžete si na tomto nostalgickém receptu pochutnat i doma. Dochucení je vlastně docela individuální. Já někdy vynechám hrášek, protože ho prostě a jednoduše moc nemusím a přidám místo něj třeba kukuřici. Někdo nemá rád nakládané papriky – nevadí. Klidně je do rizota nedávejte a vyměňte je za jinou zeleninu.
A extra tip navíc – pokud chcete pozdvihnout celé rizoto na ještě výšší level, v základu s masem opečte kostičky slaniny nebo choriza. To je pak velká paráda.

Srbské rizoto
Pomůcky
- 1 hluboká pánev
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 600 g vykoštěných kuřecích stehen
- 1 žlutá cibule
- 1 velká mrkev
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 g mraženého hrášku
- 3 lžíce nakládaných paprik
- 350 g dlouhozrné rýže
- 700 ml vývaru
- 1 lžička soli
- strouhaný eidam k podávání
- nakládané okurky k podávání
Postup
- Cibuli, mrkev a nakládanou papriku si nakrájejte nadrobno a odložte stranou.
- Kuřecí stehna nakrájejte cca na 1 cm velké kostičky. Čím menší kousky masa budete mít, tím lepší – rýže se pak kolem masa krásně obalí a nenaruší to celkovou strukturu.
- V hlubší pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm maso společně s mrkví. Směs osolte cca 1/2 lžičkou soli a restujte tak, aby se maso zatáhlo a opeklo hezky dozlatova a mrkev lehce změkla.
- Poté do pánve přidejte také cibuli a restujte další minutu. Přidejte rajčatový protlak, sladkou papriku, hrášek, nakládanou papriku a dobře promíchejte.
- Rýži propláchněte a přidejte do pánve. Promíchejte s ostatními ingrediencemi, aby se rýže lehce orestovala a obalila tukem. Znovu osolte, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen, přiklopte a za občasného míchání vařte cca 20 minut nebo dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu a nebude hotová.
- Hotové rizoto načechrejte vidličkou a podávejte se strouhaným sýrem a nakládanými okurkami.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.
Recept je opravdu chutný, ale i když jsem postupovala podle receptu, rýže zůstala místy křupavá, nedovařená, tak mi nezbylo jiné, než přilévat vodu a není dodělaná podle představ.
Děkuju za zpětnou vazbu, ono hodně záleží i na konkrétní rýži, kterou použijete. Každá potřebuje trochu jiné množství vody, tak to možná bude tím.