Těstovinový salát s pestem

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
19. 8. 2025

Těstovinový salát s pestem je jen další variancí na jeden z nejpopulárnějších salátů vůbec. A protože tu klasiku s majonézou já nijak extra nemusím, tohle je pro vás další způsob, jak si skvělý těstovinový salát připravit v o trochu odlehčenější variantě.

Nevím jak vy, ale já si na salátech obzvlášť teď v létě dost ujíždím. Ani ne kvůli tomu, že jsou dietní a všichni řeší formu do plavek. Takové věci jdou mimo mě. A navíc i salát zvládne být docela kalorická bomba. Baví mě spíš jejich variabilita a to, že do nich využiju spoustu ovoce a zeleniny, které se nám v tomhle období rodí na zahradě. Ono když se budete stravovat v souladu se sezónou, budete potřebovat jídla mnohem míň dochucovat, protože sezónní suroviny jsou plné chuti samy o sobě.

salát

A já si letos sezónní zeleninu fakt užívám na maximum. Na zahradě mi (sice až nyní) dozrávají rajčátka a papriky. Nedávno jsem sklidila mrkve a dokonce i klasické jahody mi pořád plodí. Příští rok jsem si tedy řekla, že svou úrodnou část zahrady rozšířím a zkusím zasadit taky cukety, lilky, fenykl, okurky a možná i nějakou tu dýni. Tenhle rok tedy ještě většinu zeleniny kupuji v obchodech, ale příští rok to bude pecka.

Kvůli zahradničení tu ale spolu nejsme. Co se domácího pěstování ovoce a zeleniny týče, jsem ještě velký začátečník a mám se toho hodně co učit. Proto se i vy radši pusťte do samotného receptu, protože to je oblast, ve které si naopak troufám říct, že nějaké ty schopnosti už mám. Můžu se tedy zaručit za to, že vám ten salát bude moc chutnat.

salát

Těstovinový salát s pestem

Těstovinový salát s pestem je jen další variancí na jeden z nejpopulárnějších salátů vůbec. A protože tu klasiku s majonézou já nijak extra nemusím, tohle je jen další varianta, jak si skvělý těstovinový salát připravit v o trochu odlehčenější variantě.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 salátová mísa

Ingredience
  

  • 400 g těstovin
  • 300 g cherry rajčat
  • 2-3 hrsti salátových listů
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 200 g slaniny
  • 2 citróny
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 200 g mini mozzarelly
  • sůl a pepř na dochucení

Na zálivku:

  • 100 g pesta
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup
 

  • Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile voda začne vřít, vodu důkladně osolte (stačí 1 lžíce soli) a uvařte v ní těstoviny dle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
  • Mezitím, co se těstoviny vaří, si nakrájejte cherry rajčata na poloviny. Salátové listy omyjte a čerstvou bazalku si nahrubo nasekejte. Citróny si rozkrojte na polovinu.
  • Plátky slaniny opečte na suché pánvi z obou stran dokřupava, trvá to na středním plameni cca 3-4 minuty z každé strany. Opečené plátky slaniny nechte okapat na papírovém ubrousku. Do stejné pánve pak řeznou stranou dolů dejte jen krátce opéct citróny. Stačí cca minutu.
  • Během opékání slaniny se vám nejspíše dovaří těstoviny. Těstoviny si tedy slijte, lehce je promíchejte, aby se vám neslepily a nechte je trochu vychladnout.
  • Okapanou a vychladlou slaninu si na prkénku nakrájejte na menší kousky. Na stejném prkénku na poloviny nakrájejte také mozzarella kuličky.
  • Všechny ingredience na dresink dejte do vyšší nádoby a společně je dobře promíchejte. Odložte stranou
  • Do velké salátové mísy dejte salátové listy, cherry rajčata, bazalku, nakrájenou slaninu, mozzarellu, parmazán a uvařené těstoviny. Salát zalijte připraveným dresinkem a promíchejte. Nakonec salát zakápněte šťávou z opečených citrónů.
Chod: Hlavní chod, Saláty
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Léto, Rychlé, Salát, Snadné

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close