Vánoční mini štoly

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
12. 11. 2025

Vánoce si neumím představit bez vůně másla a vanilky, které v mnoha vánočních receptech hrají hlavní roli. Jinak tomu není ani u mého receptu na mini štoly, který jsem si trochu poupravila, protože štolu miluju, ale upřímně nemám trpělivost na to čekat, až se odleží. Ideálně bych všechny ty vánoční pečiva a cukroví jedla rovnou vytažené z trouby.

Navíc ta mini verze štoly je ideální buď jako jedlý dárek nebo jako doplněk na talíř k vánočnímu cukroví. Jsou totiž tak akorát do ruky, takže si jeden kousek můžete dát odpoledne ke kávě a další si zakousnout na procházce venku.

vánoční mini štoly

Co budete na štoly potřebovat?

Základ těsta je z ingrediencí, které doma asi máme všichni. Jedná se o jemné kynuté těsto s máslem, mlékem a trochou cukru, které se díky citronové kůře a vanilce promění v voňavou zimní pohádku. To kouzlo pak spočívá v tom, co se do těsta navíc schováte. Já osobně nemám moc ráda kandované ovoce, takže jsem zvolila směs rozinek, sušených brusinek, ořechů a samozřejmě pořádné dávky rumu. Právě rum štole dodá tu správnou vánoční chuť i možná špetku nostalgie.

A jestli vás baví recept na mini štoly, určitě vyzkoušejte i mojí vánočku. Protože jestli štoly budete milovat, moje vánočka vás vystřelí do nebe. Recept je navíc zpracovaný tak, že ho zvládne úplně každý. I ten, kdo s kynutým těstem ještě nepracoval nebo na něj už dávno zanevřel. Na ten recept jsem fakt pyšná a jen to píšu a asi si jí budu muset taky brzy upéct.

vánoční mini štoly

Vánoční mini štoly

Vánoce si neumím představit bez vůně másla a vanilky, které v mnoha vánočních receptech hrají hlavní roli. Jinak tomu není ani u mého receptu na mini štoly.
Počet porcí 20 kousků
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot

Ingredience
  

  • 375 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 125 ml vlažného mléka
  • 150 g změklého másla
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 1 citron (pouze kůra)
  • 65 g sekaných pekanových ořechů
  • 100 g lískooříškového krokantu Dr. Oetker
  • 90 g sušených brusinek
  • 90 g rozinek
  • 65 ml rumu

Na dokončení:

  • 150 g rozpuštěného másla
  • 300 g moučkového cukru

Postup
 

  • Ve středně velké míse smíchejte nasekané pekany, rozinky, brusinky a lískooříškový krokant. Zalijte rumem a promíchejte. Přikryjte a odložte stranou.
  • V míse kuchyňského robota smíchejte mouku, cukr a sušené droždí. Přidejte vlažné mléko, změklé máslo, vejce, vanilku a citronovou kůru.
  • Na kuchyňského robota nasaďte hnětací hák a pomocí robota vypracujte hladké nelepivé těsto. Může to trvat 10-15 minut.
  • Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte těsto cca hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Do nakynutého těsta přidejte směs ořechů, rozinek a brusinek a znovu pomocí háku těsto propracujte, aby se vše rovnoměrně rozprostřelo do těsta. Poté opět přikryjte a nechte dalších 20 minut kynout.
  • Dva plechy na pečení si vyložte pečicím papírem.
  • Nakynuté těsto si rozdělte cca na 20 stejných dílů. Z každého dílu vytvořte cca 8-10 cm velký čtverec a poté každý roh přeložte do středu těsta. Těsto otočte tak, aby sklad byl na spodní straně, pomocí dlaně těsto dotvarujte do tvaru koule a vyskládejte na připravený plech.
  • Jednotlivé díly skládejte na plech skladem dolů, alespoň 5 cm od sebe. Oba plechy přikryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
  • Nyní si předehřejte si troubu na 150 °C. Do předehřáté trouby pak vložte oba plechy tak, abyste jimi troubu rozdělili na třetiny. Pečte 25 – 30 minut dozlatova, po 15 minutách pečení plechy prohoďte, aby se oba plechy upekly rovnoměrně.
  • Hotové upečené mini štoly nechte chvíli vychladnout a poté je potřete rozpuštěným máslem a poctivě obalte v moučkovém cukru.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kynuté, Sladké

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close