Go Back
kuře

Asijské kuře z jednoho hrnce

Rychlá a chutná večeři, která kombinuje bohaté chutě a jednoduchou přípravu. Téměř bez práce tak vykouzlíte dokonalé jídlo pro celou rodinu.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 40 minutes

Pomůcky

  • 1 větší hrnec nebo pánev

Ingredience

  • 500 g kuřecích prsou
  • 300 g rýže basmati
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce srirachy
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 hrst nakrájené jarní cibulky
  • sůl na dochucení
  • chilli olej k podávání

Postup

  • Nasypte rýži do hrnce, ve kterém budete celý recept připravovat. K rýži přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a na mírném plameni rýži 1-2 minutky za stálehé míchání nasucho orestujte.
  • Do větší nádoby nalijte vývar a přidejte k němu rýžové víno, ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, srirachu a sezamový olej. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Kuřecí prsa si nakrájejte na menší kusy a z obou stran je lehce osolte. Připravenou směs s omáčkami nalijte na rýži a navrch vyskládejte kuřecí kousky.
  • Přiveďte směs k varu. Jakmile začně směs vřít, snižte plamen na střední teplotu, přikryjte pokličkou a vařte 20-30 minut tak, aby rýže absorbovala veškerou tekutinu, zatímco se kuře hezky propeče.
  • Po uvaření stáhněte hrnec z plotny a přikryté nechte ještě 5 minut dojít pod pokličkou.
  • Po 5 minutách pokličku sundejte, přidejte nasekanou jarní cibulku a pokud preferujete pálivější variantu, zakápněte ještě chilli olejem.

Poznámky

  • Servírování. Pro extra vrstvu chuti můžete jídlo podávat se smaženým vejcem navrchu. 
  • Skladování. Pokud vám zůstane nějaká porce navíc, můžete jídlo skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Druhý den po uvaření je jídlo možná ještě o kapku chutnější, protože se jednotlivé chutě krásně rozleží.
  • Maso. Pokud doma kuřecí maso nemáte, můžete ho snadno nahradit krůtími prsy, případně rybou nebo krevetami.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Bez lepku, Kuřecí, Rychlé, Snadné, Z jednoho hrnce