Go Back
bábovka

Bábovka s vaječným likérem

Bábovka, která na vás dýchne chuť vánoc. Vaječný likér jí dodá trochu šmrnc a já věřím, že si její chuť oblíbíte už po prvním kousku.
Počet porcí 1 bábovka
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 50 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 forma na bábovku

Ingredience

  • 5 vajec (velikost M)
  • 220 g krupicového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 250 ml vaječného likéru
  • 275 g polohrubé mouky
  • 12 g kypřicího prášku
  • špetka soli

Postup

  • Troubu si předehřejte na 160℃ a formu na bábovku si vymažte máslem a vysypte moukou. Tento krok nepodceňte, pokud formu špatně vymažete, bábovka se vám pak nepodaří vyklopit.
  • Do velké mísy nejprve nasypte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Promíchejte, aby se ingredience hezky spojily a odložte stranou.
  • Do druhé mísy vyklepněte všechna vejce a přidejte k nim krupicový i vanilkový cukr. Pomocí kuchyňského robotu nebo ručního šlehače ingredience vyšlehejte do světlé pěny.
  • Jakmile máte vejce s cukrem hezky vyšlehaná, malým pramínkem k nim za stáleho šlehání přilévejte olej a postupně ho do směsi zašlehejte. To samé pak udělejte i s vaječným likérem.
  • Nakonec do těsta opatrně vmíchejte suché ingredience. Doporučuji je do těsta už vmíchat jen zlehka kuchyňskou stěrkou, ať těsto zbytečně nepřemícháte.
  • Hotové těsto nalijte do připravené bábovkové formy a pečte cca 45 - 55 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí - pokud špejle vyjde z těsta suchá, máte dopečeno a můžete bábovku vyndat.
  • Po upečení nechte bábovku 10-15 minut vychladnout ve formě, poté jí zkuste vyklopit na servírovací talíř. Před podáváním nechte bábovku zcela vychladnout.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Sladké, Vánoce, Vánoční recepty, Zima