Pokud nemáte brambory uvařené, dejte si je vařit ideálně den dopředu. Na knedlíky budete potřebovat 1 kg uvařených oloupaných brambor, proto si do hrnce dejte vařit cca 1,2 kg brambor ve slupce. Brambory uvařte vcelku, ve slupce, v osolené vodě. Po uvaření je slijte a nechte zcela vychladnout.
Brambory si rozdělte cca na 2 poloviny. Jednu polovinu nastrouhejte na struhadle nahrubo, druhou polovinu najemno.
Než budete pokračovat, do velkého hrnce si dejte vařit vodu a osolte ji jednou lžičkou soli. Potřebujete, aby až budete mít knedlíky vytvarované, aby se voda už vařila a vy jste je rovnou mohli hodit do vody.
Než se voda v hrnci začne vařit, vypracujte těsto na knedlík. Do velké mísy dejte nastrouhané brambory, přidejte k ním bramborový škrob, vejce, druhou lžičku soli a cca polovinu dětské krupičky. Rukama začnete zpracovávat těsto.
Může se zdát, že již polovina krupičky bude stačit, ale nenechte se zmást. Jakmile je do těsta zapracovaná, přidejte do těsta i zbytek krupičky a vypracujte hladké, téměř nelepivé těsto.
Hotové těsto si rozdělte na 3 až 4 stejné díly. Z každého dílu vytvarujte knedlík o průměru cca 4-5 cm.
Voda v hrnci by se touto dobou již měla vařit. Knedlíky za pomoci větší lžíce vkládejte opatrně do vroucí vody a začněte stopovat čas vaření.
Po 2 až 3 minutách knedlíky zlehka odlepte ode dna. Poté je nechte dál vařit dalších 20 minut. Po celkových cca 23 minutách by knedlíky měly být uvařené. Opět za pomoci lžíce je opatrně vyndejte z vody. Na několika místech každý knedlík 2x až 3x propíchněte vidličkou.
Knedlíky ideálně krájejte až před podáváním. Nakrájet je můžete buď za pomoci nitě nebo ostrého nože.