Broskve si nakrájejte na menší kousky a dejte je do větší mísy. Přisypte k broskvím všechen cukr, citrónovou šťávu a dobře promíchejte.
Nakrájené ovoce přendejte do litinového hrnce a směs pomalu přiveďte k varu. Jakmile se ovoce začne vařit, snižte plamen a nechte směs jen zlehka probublávat.
Broskve mají oproti jahodám či meruňkám více šťávy, počítejte tedy s tím, že směs budete takto vařit klidně hodinu až hodinu a půl.
Mezitím, co se broskve vaří, si připravte sklenice. Sklenice je potřeba sterilizovat. Sklenice i víčka proto nejprve důkladně umyjte teplou vodou a saponátem. Opláchněte je pod tekoucí vodou a nechte okapat. Sklenice poté vyskládejte do většího hrnce společně s víčky. Hrnec naplňte vodou tak, aby byly sklenice i víčka zcela ponořené. Vodu přiveďte k varu a sklenice i s víčky takto povařte 10-15 minut. Sklenice i víčka poté opatrně vyjměte z hrnce a nechte je oschnout na čisté utěrce.
Jakmile má broskvový džem správnou konzistenci (jak to poznat je v poznámkách níže), vmíchejte do něj skořici a vanilkový extrakt. Povařte ještě 4-5 minut a můžete jím naplnit vysterilizované zavařovací sklenice. Sklenice plňte skoro po okraj a ihned je uzavírejte. Pokud byste při plnění sklenic okraj skleničky ušpinili, před uzavřením sklenice okraj důkladně očistěte.
Na kuchyňskou linku si položte utěrku a zavíčkované sklenice na ní vyskládejte víčkem dolů. Takto skleničky nechte ideálně do vychladnutí.