Go Back
džem

Broskvový džem se skořicí a vanilkou

5 from 2 votes
Sladký letní džem z broskví, dochucený voňavou skořicí a pravou vanilkou. Ideální ke snídani na toust, do jogurtu nebo na palačinky.
Počet porcí 1 litr (cca)
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 30 minutes
Celkový čas 1 hour 40 minutes

Pomůcky

  • 1 litinový hrnec
  • 1 kuchyňská stěrka

Ingredience

  • 1,25 kg vypeckovaných broskví
  • 400 g krupicového cukru
  • 2 lžičky kyseliny citrónové (nebo 2 lžíce citrónové šťávy)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Broskve si nakrájejte na menší kousky a dejte je do větší mísy. Přisypte k broskvím všechen cukr, citrónovou šťávu a dobře promíchejte.
  • Nakrájené ovoce přendejte do litinového hrnce a směs pomalu přiveďte k varu. Jakmile se ovoce začne vařit, snižte plamen a nechte směs jen zlehka probublávat.
  • Broskve mají oproti jahodám či meruňkám více šťávy, počítejte tedy s tím, že směs budete takto vařit klidně hodinu až hodinu a půl.
  • Mezitím, co se broskve vaří, si připravte sklenice. Sklenice je potřeba sterilizovat. Sklenice i víčka proto nejprve důkladně umyjte teplou vodou a saponátem. Opláchněte je pod tekoucí vodou a nechte okapat. Sklenice poté vyskládejte do většího hrnce společně s víčky. Hrnec naplňte vodou tak, aby byly sklenice i víčka zcela ponořené. Vodu přiveďte k varu a sklenice i s víčky takto povařte 10-15 minut. Sklenice i víčka poté opatrně vyjměte z hrnce a nechte je oschnout na čisté utěrce. 
  • Jakmile má broskvový džem správnou konzistenci (jak to poznat je v poznámkách níže), vmíchejte do něj skořici a vanilkový extrakt. Povařte ještě 4-5 minut a můžete jím naplnit vysterilizované zavařovací sklenice. Sklenice plňte skoro po okraj a ihned je uzavírejte. Pokud byste při plnění sklenic okraj skleničky ušpinili, před uzavřením sklenice okraj důkladně očistěte.
  • Na kuchyňskou linku si položte utěrku a zavíčkované sklenice na ní vyskládejte víčkem dolů. Takto skleničky nechte ideálně do vychladnutí.

Poznámky

  • To, zda má marmeláda správnou konzistenci, zjistíte snadno tzv. "talířkovou metodou". Malý talířek si dejte na chvilku do mrazáku. Na vychlazený talířek kápnete trochu marmelády. Na talířku by marmeláda měla stékat buď velice pomalu nebo vůbec. Pokud je stále řídká, ještě ji chvíli povařte, aby se zredukovala.
Kalorie: 2088kcal
Chod: Snídaně a brunch
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Bez lepku, Základní recepty