Go Back
Bún bò Nam Bô

Bun Bo Nam Bo

Z vietnamských bister tohle jídlo určitě znáte, možná jste ale netušili, jak snadná je jeho domácí příprava. Jakmile ho jednou zkusíte, už ho nebudete chtít dělat jinak.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes

Ingredience

Na marinování masa:

  • 450 g hovězího masa (flank steak nebo kýta)
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 žlutá cibule (nakrájené na plátky)
  • 1 lžíce nakrájené citrónové trávy
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce rýžového oleje
  • 1 1/2 lžíce ústřicové omáčky
  • špetka pepře

Na zálivku:

  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce rybího octa
  • špetka soli
  • 1 chilli paprička (nakrájená na tenká kolečka)
  • 125 ml horké vody

Na dokončení:

  • 300 g rýžových nudlí
  • 1/4 hlávky ledového salátu
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti mungo klíčků
  • 50 g nepražených a neloupaných arašídů
  • 4 lžíce křupavé smažené cibulky
  • čerstvý koriandr

Postup

  • Hovězí maso si nakrájejte na tenké plátky a smíchejte ho s prolisovanými stroužky česneku, citrónovou trávou, rybí omáčkou, ústřicovou omáčkou, olejem a pepřem. Nechte marinovat alespoň půl hodiny, ideálně hodinu.
  • Mezitím, co se maso marinuje, si uvařte nudle podle návodu, sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se neslepily. Odložte stranou.
  • Ledový salát si nakrájejte na tenké plátky, mrkev na tenká kolečka nebo nudličky a odložte stranou.
  • Připravte si také omáčku. Všechny ingredience na omáčku kromě horké vody dejte to misky. Dobře promíchejte a pak zalijte horkou vodou a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Omáčku ochutnejte - každá rybí omáčka i ocet jsou trochu jinak výrazné, proto je množství orientační.
  • Na pánvi rozpalte trochu oleje a namarinované maso zprudka orestujte. Maso by se nemělo dusit, ale spíš rychle zkaramelizovat na povrchu. Do pánve nalijte i zbytek šťávy, co vám zbyl v misce po marinování masa a dobře promíchejte.
  • Do misky dejte porci nudlí, na ni salát, klíčky a zeleninu. Přidejte maso, přelijte omáčkou a posypte arašídy, cibulkou a čerstvým koriandrem.
Kalorie: 650kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Asijská
Klíčové slovo: Asie, Bez alkoholu, bez laktózy, Hovězí