Go Back
Dokonalé linecké cukroví

Dokonalé linecké cukroví

Linecké cukroví je přesně tím typem cukroví, které nechybí snad na žádné vánoční tabuli. Je křehké, snadné na přípravu a ať už si zvolíte jakýkoliv tvar, vždy vypadá prostě skvěle.
Počet porcí 60 kousků
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 45 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 Kuchyňský váleček
  • oblíbená vykrajováta

Ingredience

  • 300 g hladké mouky (+ navíc na posypání pracovní plochy)
  • 200 g másla (vychlazené z lednice)
  • 1 vaječný žloutek (vychlazený z lednice)
  • 100 g moučkového cukru
  • nastrouhaná kůra z menšího citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení

  • zavařenina z červeného rybízu
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  • Ve velké míse nejprve smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem. Já doporučuji spojit tyto dvě sypké ingredience metličkou, aby se opravdu rovnoměrně propojily.
  • Nyní si vyndejte z lednice máslo a do těsta jej nakrájejte na menší kostičky. Pomocí dvou vidliček nebo špiček prstů do těsta máslo zapracujte tak, aby vám vznikla taková drobenka.
  • Poté do těsta přidejte žloutek, kůru z citronu a vanilkový extrakt. Vše rychle rukama spojte do hladkého těsta, zabalte jej do potravinářské folie a dejte odležet do lednice. Těsto nechte odležet alespoň hodinu, ideálně ale do druhého dne.
  • Odleželé těsto vyndejte z lednice, nechte asi 5 minut odpočívat při pokojové teplotě. Vyndejte si dva plechy na pečení a vyložte je pečicím papírem a předehřejte si troubu na 160°C.
  • Těsto na pomoučněném válu či kuchyňské desce rozválejte na cca 5mm vysoký plát. Z těsta vykrajujte libovolné tvary - nezapomeňte polovinu z nich vykrajovat s otvorem uprostřed, ať se vám pak linecké hezky párují - a rozprostřete tvary na připravené plechy.
  • Linecké pečte v předehřáté troubě cca 10 minut. Určitě nečekejte, až bude upečené zcela do zlatova. To byste jej přepekli. Linecké by mělo zůstat světlé, s lehce zlatavými okraji, pak je perfektně upečené.
  • Linecké po vytažení z trouby nechte ještě pár minut odpočívat na plechu a pak jej přendejte na talíř nebo mřížku k vychladnutí. Až budou jednotlivé kousky zcela vychlazené, můžete se dát do slepování.
  • Doporučuji ty kousky, které mají otvor uprostřed, před slepování posypat moučkovým cukrem. Spodní kousek lineckého vždy potřete zavařeninou a jednotlivé kousky slepujte k sobě.
  • Tomuto cukroví svědčí alespoň pár dní na odležení. Uložte jej tedy do uzavřené nádoby a uchovávejte jej někde v chladu. Můžete jej tedy dát na balkón, za okno nebo do třeba sklepa.

Poznámky

Těsto. Linecké těsto patří mezi těsta křehká. Proto musíme při pečení lineckého myslet na to, že je potřeba pracovat s těstem co nejrychleji. Nechte také ho dostatečně dlouho odpočívat v lednici, ideálně do druhého dne.
Máslo. Máslo mějte před zpracováváním těsta uložené v lednici. Do těsta ho pak nakrájejte na menší kostičky a co nejrychleji zapracujte.
Náplň. Klasické linecké je spojené se zavařeninou s červeného rybízu, ale fantazii se zde meze nekladou. Můžete použít třeba jahodovou nebo třešňovou marmeládu. Jen si dejte pozor, ať je marmeláda jemná, bez kousků ovoce. Bude se vám s ní lépe pracovat.
Moučkový cukr. Linecké obvykle navrch posypáváme moučkovým cukrem. Já osobně doporučuji tento krok udělat ještě před tím, než linecké budete slepovat. Cukr pak zbytečně nezakryje část, kde je krásně vidět náplň a cukroví pak vypadá mnohem lépe.
 
Kalorie: 3180kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Cukroví