Brambory důkladně omyjte, případně oloupejte. Pomocí mandolíny nebo ostrého nože je nakrájejte na opravdu tenké plátky. Ve velké míse zalijte plátky brambor studenou vodou a promíchejte.
Vodu slijte a celý proces opakujte tolikrát, až bude voda čirá. Bramborové plátky pak vyskládejte na papírovou nebo kuchyňskou utěrku a důkladně osušte.
Chipsy vraťte zpět do mísy a promíchejte s 1 lžící olivového oleje a lžičkou soli.
Plátky brambor rozložte do koše fritézy ideálně v jedné vrstvě, aby se co nejméně překrývaly. Dbejte na to, abyste koš nepřeplnili - pravděpodobně tedy budete muset chipsy připravovat ve více dávkách. Plátky brambor vařte ve fritéze 10-15 minut a v polovině doby vaření je obraťte. Často je kontrolujte, aby se nepřipálily.
Chipsy pak opékejte ve fritéze na 180℃ cca 17-18 minut. V průběhu je několikrát promíchejte a kontrolujte, aby se nepřipálily. Některé kousky se mohou udělat rychleji, proto je klidně z fritézy vyndejte dříve a zbytek chipsů dodělejte dle potřeby.
Jakmile jsou chipsy hotové, vysypte je z fritézy do větší misky a dle chuti případně ještě promíchejte se špetkou soli. Podávejte ideálně ihned.