Go Back
chipsy

Domácí bramborové chipsy

Zapomeňte na chipsy z obchodu a připravte si domácí bramborové lupínky z horkovzdušné fritézy, které jsou dokonale křupavé i bez zbytečného oleje navíc.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza
  • 1 mandolína

Ingredience

  • 600 g brambor
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Postup

  • Brambory důkladně omyjte, případně oloupejte. Pomocí mandolíny nebo ostrého nože je nakrájejte na opravdu tenké plátky. Ve velké míse zalijte plátky brambor studenou vodou a promíchejte.
  • Vodu slijte a celý proces opakujte tolikrát, až bude voda čirá. Bramborové plátky pak vyskládejte na papírovou nebo kuchyňskou utěrku a důkladně osušte.
  • Chipsy vraťte zpět do mísy a promíchejte s 1 lžící olivového oleje a lžičkou soli.
  • Plátky brambor rozložte do koše fritézy ideálně v jedné vrstvě, aby se co nejméně překrývaly. Dbejte na to, abyste koš nepřeplnili - pravděpodobně tedy budete muset chipsy připravovat ve více dávkách. Plátky brambor vařte ve fritéze 10-15 minut a v polovině doby vaření je obraťte. Často je kontrolujte, aby se nepřipálily.
  • Chipsy pak opékejte ve fritéze na 180℃ cca 17-18 minut. V průběhu je několikrát promíchejte a kontrolujte, aby se nepřipálily. Některé kousky se mohou udělat rychleji, proto je klidně z fritézy vyndejte dříve a zbytek chipsů dodělejte dle potřeby.
  • Jakmile jsou chipsy hotové, vysypte je z fritézy do větší misky a dle chuti případně ještě promíchejte se špetkou soli. Podávejte ideálně ihned.
Kalorie: 108kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Air Fryer, Bez lepku, Rychlé, Snadné, Zdravé