Go Back
Bulky na burgery

Domácí bulky na burgery

5 from 1 vote
Domácí bulky na burgery jsou mnohem lepší než ty kupované. Připravte si je proto doma. Když pominu čas, který je věnován kynutí těsta, jsou vlastně skoro bez práce. A výsledná chuť? Uvnitř krásně nadýchané, zatímco na povrchu lehce křupavé. Jednou je zkusíte a už se za těmi v obchodě ani neotočíte.
Počet porcí 6 bulek
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 3 hours
Celkový čas 3 hours 15 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot
  • 1 velká mísa
  • 1 plech na pečení

Ingredience

Na Tangzhong

  • 20 g chlebové mouky
  • 28 g vody
  • 60 g mléka

Na přípravu těsta

  • 280 g chlebové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 35 g krupicového cukru
  • 7 g soli
  • 20 g čerstvého droždí (lze nahradit 9g sušeného droždí)
  • 120 g vlažného mléka
  • 1 celé vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 40 g rozpuštěného másla (v pokojové teplotě)

Na potření bulek

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (na potření bulek po vytažení z trouby)

Postup

Příprava těsta

  • Nejprve si připravte tangzhong. V malém hrnci smíchejte mouku, vodu a mléko, dokud se všechny ingredience zcela nespojí. Za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Vytvoří se vám opravdu taková hustá hmota. Přendejte ji do malé misky a dejte stranou, aby vychladla.
  • Poté začněte s přípravou těsta. V malé misce smíchejte asi 1/3 vlažného mléka, 1/2 lžičky cukru, 1 lžíci hladké mouky a droždí. Zamíchejte, přikryjte folií a nechte směs cca 10 minut odpočívat, aby se droždí aktivovalo.
  • Do velké mísy si mezitím nasypte zbytek mouky, cukr, sůl a promíchejte kuchyňskou metličkou. Do mísy pak přidejte směs s aktivovaným droždím a zbylou část mléka. Nyní je na vás, zda budete pracovat s kuchyňským robotem, nebo těsto zpracujete ručně. Já osobně zadělávám těsto vždy s robotem. Jakmile se těsto začne zpracovávat, nechte jej na střední otáčky cca 2-3 minuty hníst.
  • Poté přidejte vychladlý tangzhong a zapracujte ho do těsta. Jakmile se vše hezky spojí, po jednom přidejte také vejce a vaječný žloutek. Míchejte dalších 4-5 minut, než se vám vypracuje krásně hladké a pružné těsto.
  • Jako poslední pak do těsta zapracujte máslo. Míchejte dokud se všechno máslo do těsta hezky nezapracuje. Jakmile je těsto hotové, přendejte jej do mísy lehce vymazané olejem, zakryjte a nechte cca 1-1,5 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Pečení

  • Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto přendejte na pomoučněnou kuchyňskou desku nebo vál a rozdělte jej na 6 stejných dílů, každý cca o hmotnosti 95-110g.
  • Z každého kousku pak vytvarujte bulku a jednotlivé bulky pak vedle sebe vyskládejte na plech. Přikryjte a nechte další hodinu kynout na kuchyňské lince.
  • Troubu předehřejte na 190°C. Po druhém kynutí bulky potřete rozšlehaným vejcem a pokud chcete, posypte je sezamovými semínky.
  • Připravené bulky vložte do trouby a pečte cca 15 minut, hezky dozlatova. 1-2 minuty před dopečením si rozehřejte 2 lžíce másla a hned jak bulky vytáhnete z trouby, každou ještě navrch potřete rozpuštěným máslem.
  • Bulky pak na plechu nechte ještě 5 minut vychladnout, až poté je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.
Kalorie: 322kcal
Chod: Příloha
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Léto, Vegetariánské, Základní recepty