Go Back
Vaječný likér

Domácí vaječný likér

Bez vaječného likéru to u nás nejsou Vánoce. Podle tohoto receptu jej připravujeme už roky a věřte mi, že pokud ho nepřipravíte alespoň z dvojité dávky, budete ho muset velice brzy dělat znovu.
Počet porcí 1 litr
Doba přípravy 5 minutes
Celkový čas 5 minutes

Pomůcky

  • 1 větší hrnec
  • 1 ruční šlehač
  • 1-2 láhve na uchování váječného likéru

Ingredience

  • 4 žloutky
  • 30 g krupicového cukru
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 400 g kondenzovaného mléka (obvykle je to 1 plechovka)
  • rum (dle chuti)

Postup

  • Žloutky s cukrem poctivě vyšlehejte do nadýchané pěny. Směs přendejte do většího hrnce a přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilkovou pastu.
  • Za stálého míchání směs přiveďte k varu a vařte tak, aby směs lehce zhoustla (směs by měla být o něco řidší než pudink).
  • Připravenou směs odstavte z plotny, nechte lehce vychladnout a poté do směsi přilijte rum. Promíchejte, ochutnejte a podle chuti rum přidávejte. Někdo má rád vaječný likér silnější, někdo slabší.
  • Hotový likér pak přelijte do lahví, nechte vychladnou a poté skladujte v lednici.
Kalorie: 281kcal
Chod: Koktejly a nápoje
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Vánoce, Vánoční recepty