Bez vaječného likéru to u nás nejsou Vánoce. Podle tohoto receptu jej připravujeme už roky a věřte mi, že pokud ho nepřipravíte alespoň z dvojité dávky, budete ho muset velice brzy dělat znovu.
Počet porcí 1litr
Doba přípravy 5 minutesmin
Celkový čas 5 minutesmin
Pomůcky
1 větší hrnec
1 ruční šlehač
1-2 láhve na uchování váječného likéru
Ingredience
4žloutky
30gkrupicového cukru
250mlplnotučného mléka
250mlsmetany ke šlehání
1lžičkavanilkové pasty
400gkondenzovaného mléka (obvykle je to 1 plechovka)
rum(dle chuti)
Postup
Žloutky s cukrem poctivě vyšlehejte do nadýchané pěny. Směs přendejte do většího hrnce a přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilkovou pastu.
Za stálého míchání směs přiveďte k varu a vařte tak, aby směs lehce zhoustla (směs by měla být o něco řidší než pudink).
Připravenou směs odstavte z plotny, nechte lehce vychladnout a poté do směsi přilijte rum. Promíchejte, ochutnejte a podle chuti rum přidávejte. Někdo má rád vaječný likér silnější, někdo slabší.
Hotový likér pak přelijte do lahví, nechte vychladnou a poté skladujte v lednici.