Go Back
donuty

Donuty Homera Simpsona

Každý, kdo někdy viděl Simpsonovi, si tyhle donuty ve spojení s Homerem okamžitě vybaví. A my si je dneska společně upečeme.
Počet porcí 12 donutů
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 20 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot

Ingredience

Ingredience na kvásek:

  • 30 g čerstvého droždí
  • 100 g hladké mouky
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce krupicového cukru

Na těsto:

  • 3 žloutky
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 citron
  • 200 ml mléka
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 560 g hladké mouky
  • 1 l oleje na smažení

Na růžovou polevu:

  • 360 g moučkového cukru
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1-2 kapky červeného potravinářského barviva
  • cukrářské zdobení na dokončení

Postup

  • Nejprve si připravte kvásek. V menší míse si smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru, droždí a 100g hladké mouky. Směs promíchejte a nechte na teplém místě cca 15 minut aktivovat.
  • Do mísy kuchyňského robota dejte žloutky, kůru z poloviny citronu, mléko a sůl. Pomocí kuchyňské metličky suroviny důkladně prošlehejte.
  • Přidejte do mísy hladkou mouku, rozpuštěné máslo, cukr a vejce, nasaďte na robota hnětací hák a začněte zadělávat těsto.
  • Jakmile se ingredience trochu spojí, přidejte do mísy také aktivovaný kvásek. Těsto zadělávejte cca 10–15 minut než vám vznikne hladké, ale stále lehce lepivé těsto. 
  • Zadělané těsto lehce posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 45–60 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdelník tak, aby těsto bylo vysoké cca 1,5cm. Z těsta pak vykrajujte donuty, které pak přikryjte utěrkou a nechte na pomoučněné pracovní ploše dalších 30-45 minut kynout.
  • Mezitím si začněte pomalu chystat nádobu a olej na smažení. Olej nalijte do nádoby a začněte jej pomalu zahřívat. V době smažení koblih by měl mít teplotu okolo 175 °C. Připravte si také plech vyložený papírovými ubrousky.
  • Nakynuté koblihy vkládejte do rozehřátého oleje a smažte je postupně, aby mezi sebou měly dostatek prostoru. Každou koblihu smažte 2–3 minuty z každé strany. Hotové koblihy pak vyskládejte na připravený plech s ubrousky.
  • Všechny ingredience na polevu kromě potravinářského barviva společně smíchejte ve větší míse. Jakmile se ingredience hezky spojí, přidávejte po kapkách barvivo. Znovu promíchejte a pokračujte do té doby, dokud nezískáte preferovanou růžovou barvu.
  • Osmažené donuty poté namáčejte z jedné strany v připravené polevě a na závěr je posypte cukrářským zdobením.
Kalorie: 434kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Sladké