Dýňová ovesná kaše s chia semínky je ideální snídaní, kterou si můžete připravit dopředu a snídat díky ní bezstarostně po celý týden. Skvělá je totiž i za 3-4 dny.
Počet porcí 4porce
Doba přípravy 5 minutesmin
Celkový čas 5 minutesmin
Ingredience
160govesných vloček
450mlovesného mléka(můžete použít i klasické či jiné rostlinné mléko)
150gřeckého jogurtu
200gdýňového pyré
6lžicchia semínek
4lžícejavorového sirupu
1lžičkavanilkového extraktu
1lžičkaskořice
Na dokončení a servírování
nasekané ořechy
čerstvé ovoce
ořechové máslo
jogurt či tvaroh
Postup
Nejprve nasypte 160 gramů ovesných vloček do velké mísy. Přilijte 450 ml ovesného mléka a dejte pozor na to, aby byly ovesné vločky dobře ponořené. Ovesné mléko dodá ovesné kaši bohatou krémovou konzistenci, ale můžete ho nahradit jakýmkoliv jiným mlékem.
Vmíchejte řecký jogurt a dýňové pyré. Přisypte 5 lžic chia semínek. Nakonec přidejte 4 lžíce javorového sirupu, vanilkový extrakt a posypte 1 lžičkou skořice. Vše dobře promíchejte.
Směs rozdělte do sklenic nebo misek a pevně je uzavřete a nechte přes noc odpočívat v lednici. Díky tomu kaše získá perfektní konzistenci i chuť.
Ráno pak vločky pořádně promíchejte a dokončete tak, jak je máte rádi. Můžete přidat ořechy, ořechové máslo, tvaroh nebo třeba čerstvé ovoce.
Poznámky
Dýňové pyré. Dýňové pyré je u nás obecně dost těžko k sehnání, ale není to nemožné. Najdete ho například mezi dětskými přesnídávkami. Případně si doma můžete udělat vlastní - domácí je stejně vždy nejlepší.
Vločky. Doporučuji použít klasické ovesné vločky. Ty jemné v tomto případě nejsou ideální a konzistence prostě není taková, jakou bychom u tohoto receptu chtěli.
Servírování. Tady se fantazii meze nekladou. Já mám tuhle dýňovou variantu ráda s řeckým jogurtem, opraženými mandlemi a zakápnuté javorovým sirupem.