Go Back
fish and chips

Fish and chips s domácí tatarkou

Pokud milujete klasické fish and chips, ale hledáte zdravější alternativu, mám pro vás ideální recept!
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 40 minutes

Pomůcky

  • 1 horkovzdušná fritéza
  • 2 plechy na pečení

Ingredience

  • 800 g brambor
  • 1 lžíce neutrálního oleje
  • 600 g filetů z tresky
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 g panko strouhanky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky soli (+ na dochucení)

Na domácí tatarku

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 5 větších nakládaných okurek
  • 1/2 citronu
  • 1 malá šalotka
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si připravte brambory. Omyjte je a nakrájejte je na klínky. Ty pak nasypte do větší misky a zalijte studenou vodou. Odložte stranou.
  • Připravte si 2 plechy vyložené pečicím papírem. Tresku si nakrájejte na menší kousky. Důkladně ji z obou stran osušte a osolte (cca 1 lžička soli na toto množství tresky)
  • Připravte si 3 větší misky. Do první nasypte hladkou mouku společně s paprikou, česnekem, cibulí a pepřem a promíchejte. Do druhé misky rozklepněte vejce a pomocí vidličky je rozšlehejte. Do třetí misky nasypte strouhanku.
  • Každý kousek tresky obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance. Obalené kousky skládejte na jeden z připravených plechů.
  • Brambory slijte a důkladně je osušte. Poté je vraťte do misky, přidejte lžíci oleje, 1 lžičku soli, promíchejte a vsypte na druhý plech.
  • Brambory dejte do horkovzdušné fritézy na 190℃ na cca 25 minut. Pokud máte dostatečně velkou fritézu, můžete po 15 minutách do fritézy přidat také obalené kousky tresky a dalších 10 minut péct společně. Pokud ne, po 25 minutách brambory vyndejte, vložte do fritézy rybu a opékejte 10 minut dozlatova.
  • Nakonec si připravte domácí tatarku. Do misky dejte zakysanou smetanu, řecký jogurt, šťávu z poloviny citrónu, nadrobno nasekaný kopr a promíchejte. Nakládané okurky najemno nastrouhejte a šalotku nakrájejte nadrobno. Obojí přidejte do misky a promíchejte. Dle chuti osolte a opepřete. Pokud by se vám tatarka zdála málo výrazná, přidejte 1-2 lžíce láku z okurek.

Poznámky

Pečení v troubě. Pokud nemáte horkovzdušnou fritézu, ničemu to nevadí. Tyhle fish and chips si můžete připravit i v troubě. Předehřejte si troubu na 200℃ a nejprve do trouby vložte plech s bramborami, pečte cca 20-25 minut, poté přidejte také tresku a pečte dalších 10-15 minut dozlatova.
Kalorie: 417kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Anglická
Klíčové slovo: Air Fryer, bez laktózy, Fakeaway, ryba, Zdravé