Go Back
Hned měkké vánoční perníčky

Hned měkké vánoční perníčky

Hněd měkké vánoční perníčky jsou ty nejlepší. Takové, které můžete sníst hned poté, co krásně provoní celý váš domov.
Počet porcí 3 plechy
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 20 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • vaše oblíbená vykrajováta

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 50 g měkkého másla
  • 2 vejce (ideálně velikost M)
  • 2 lžíce tekutého medu

Na dokončení

  • 1 vejce
  • 1 lžíce studené vody

Postup

  • Mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření prosejte do velké mísy.
  • Do středu suchých surovin udělejte důlek a vložte do něj měkké máslo, vejce a tekutý med. Postupně zpracovávejte suroviny dohladka, dokud nevznikne hladké, mírně lepivé těsto.
  • Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v chladničce odpočívat alespoň 1 hodinu, ideálně ale přes noc.
  • Předehřejte troubu na 170°C a připravte si pečicí papír nebo silikonovou podložku.
  • Těsto vyndejte z chladničky a na lehce pomoučněném pracovním povrchu ho vyválejte na tloušťku asi 5 mm.
  • Pomocí vašich oblíbených vykrajovátek si vykrájejte perníčky a umístěte je na připravený pečicí plech.
  • Perníčky pečte ve středu předehřáté trouby po dobu 8-10 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. Doba pečení může být kratší nebo delší v závislosti na velikosti a tloušťce perníčků.
  • Zatímco se vám perníčky pečou v troubě, vyšlehejte si 1 vejce s lžící studené vody. Odeberte přebytečnou pěnu (případně přeceďte přes sítko) a odložte stranou.
  • Hned po upečení perníčky potřete vyšlehaným vejcem s lžící studené vody. Pak je nechte perníčky na plechu asi 5 minut vychladnout a poté je přesuňte na mřížku.

Poznámky

Zdobení. Perníčky můžete zdobit klasickou bílkovou polevou. Fantazii se tady ale meze nekladou. Můžete použít čokoládu, barevné sypaní nebo cokoliv, co vás zrovna napadne a bude vás bavit.
Bílková poleva.  1 vaječný bílek smíchejte s 10 lžícemi moučkového cukru, 1 lžičkou bramborového škrobu a 1 lžičkou citronové šťávy. Hotovou polevou pak ozdobte perníčky dle vlastní fantazie.
Skladování. Perníčky skladujte vždy v uzavřené nádobě někde na chladnějším místě. A't už ve sklepě, na balkóně nebo za oknem.
Kalorie: 2546kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Cukroví, Vánoce