Troubu předehřejte na 200°C. Dýni nakrájejte na klínky, zbavte semínek v jejím středu a potřete lžící olivového oleje. Vyskládejte ji na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě cca 35-40 minut. Dýně by po upečení měla být krásně měkká. Poté ji vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Ve velkém hrnci rozehřejte zbývající lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli, mrkev, a na plátky nakrájený česnek. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezesklovatí a zelenina nezměkne, asi 10 až 12 minut.
Během toho, co vaříte zeleninu, by měla dýně, kterou jste pekli, trochu vychladnout. Nyní tedy z dýně vydlabejte dužinu a přidejte ji k ostatní zelenině do hrnce.
Ochuťte skořicí, kajenským pepřem a promíchejte. Přidejte vývar (doporučuji použít vývar teplý) a přiveďte polévku k varu. Jakmile se polévka začne vařit, snižte plamen a nechte ji jen zlehka bublat. Takto polévku vařte cca dalších 10-15 minut.
Nyní použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladka nebo do takové konzistence, jakou máte u dýňové polévky rádi.
Nakonec do polévky vmíchejte javorový sirup, jablečný ocet a dle potřeby dochuťte další solí či pepřem. Podávejte s opečenými dýňovými semínky a křupavými krutony.