Go Back
Jahodový dort

Jednoduchý máslový dort s jahodami

Tenhle jednoduchý máslový dort se skládá z dokonale vláčného křehkého piškotu, který je doplněn šlehačkou a čerstvými jahodami. A zvládnete si ho upéct ani ne za hodinku.
Počet porcí 1 dort o ⌀ 20cm
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 dortová forma o Ø 20cm
  • 1 kuchyňská gumová stěrka
  • 1 ruční mixér
  • 1 pečicí papír

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 10 g kypřicího prášku
  • 200 g krupicového cukru (+ extra lžíce na posypání)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 115 g studeného másla
  • 230 ml plnotučného mléka

Na dokončení

  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 300 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce krupicového cukru

Postup

  • Předehřejte si troubu na 175℃ a formu na dort buď vymažte důkladně máslem nebo její dno vyložte pečicím papírem.
  • Na dortové těsto si do velké mísy nasypte hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a krupicový cukr a důkladně promíchejte.
  • Do těsta přidejte na menší kousky nakrájené studené máslo a pomocí špiček prstů jej spojte s ostatními ingrediencemi. Výsledná konzistence by měla být podobná hrubšímu písku.
  • Přidejte do těsta také mléko a vanilkový extrakt a pomoci kuchyňské stěrky všechny ingredience rychle promíchejte.
  • Hotové těsto přelijte do dortové formy a dejte korpus cca na 35 minut péct do předehřáté trouby. Těsto hlídejte a vytáhněte korpus z trouby poté, co provedete test špejlí a špejle z těsta vyjde zcela suchá.
  • Upečený korpus nechte nejdřív 10-15 minut vychladnout ve formě, poté ho kolem dokola objeďte jídelním nožem, aby se odlepil od stran formy, vyndejte ho z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
  • Mezitím, co korpus chladne si připravte šlehačku a jahody. Jahody nakrájejte na tenčí plátky a v menší míse je smíchejte se 2 lžícemi cukru. (Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladké jahody použijete)
  • Smetanu ke šlehání si přelijte do misky a vyšlehejte do tuha.
  • Na zcela vychladlý korpus pak vrstvěte nejprve vyšlehanou smetanu a navrch nakrájené jahody. Pro extra twist můžete navrch nastrouhat trochu kůry z limety nebo citrónu. Podávejte ideálně ihned.
Kalorie: 325kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Dorty, Jaro, Narozeniny, Sladké