Go Back
Krtkův dort

Krtkův dort

Pro mě je krtkův dort naprosto nostalgický recept a vždy mě vrátí do dětství. Každopádně kombinace čokoládového korpusu, smetanovo-banánového krému a ovoce prostě funguje skvěle.
Počet porcí 10
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 30 minutes

Pomůcky

  • 1 dortová forma Ø 22cm
  • 1 kuchyňský robot nebo ruční šlehač

Ingredience

Ingredience na korpus:

  • 175 ml rostlinného oleje
  • 3 vejce (velikost M)
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 160 g hladké mouky
  • 60 g holandského kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 ml čerstvé kávy
  • máslo na vymazání formy

Na náplň:

  • 3-4 banány
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 60 g moučkového cukru
  • 40 g nastrouhané čokolády

Postup

  • Troubu si předehřejte na 175℃ a připravte si dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem. Okraje formy můžete lehce vymazat máslem.
  • Do jedné mísy dejte hladkou mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Promíchejte a odložte stranou a uvařte si 120ml čerstvé kávy.
  • Do druhé mísy dejte olivový olej, cukr, vejce a vanilkový extrakt. Ručním šlehačem šlehejte 4-5 minut, ať se ingredience hezky spojí.
  • K vyšlehané směsi přidejte suché ingredience a ručním šlehačem opatrně na malé otáčky promíchejte, aby se vše hezky spojilo.
  • Nyní do těsta přilijte uvařenou kávu (může být horká) a pomocí kuchyňské stěrky jí zapracujte do těsta.
  • Hladké těsto pak vylijte do připravené dortové formy a dejte péct do předehřáté trouby cca na 50 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí. Hotový korpus nechte zcela vychladnout.
  • Na náplň si nejprve 1 banán zcela rozmačkejte vidličkou a smíchejte ho v menší mističce s lžičkou vanilkového extraktu. Směs uložte do lednice - musí získat stejnou teplotu jako studená smetana a mascarpone, ať se vám krém nesrazí.
  • Do mísy dejte nejprve mascarpone a lehce ho prošlehejte, aby zjemnilo svou strukturu. Poté k němu vlijte studenou smetanu ke šlehání a pomalu šlehejte, aby se obě ingredience hezky spojily. Šlehejte nejprve opravdu na nízké otáčky, ať nemáte smetanu po celé kuchyni.
  • Jakmile se obě ingredience spojí, přisypte polovinu cukru a zvyšte rychlost šlehání. Takto šlehejte další cca 2 minuty dokud krém nenabyde na objemu a nezhoustne. Pak přidejte také banánové pyré, zbylý cukr a pokračujte ve šlehání.
  • Jakmile se ingredience na krém všechny hezky spojí, opatrně do krému zašlehejte také nastrouhanou čokoládu. Poté krém odložte stranou, klidně do lednice než se pustíte do kompletace dortu.
  • Korpus po celé obvodu vydlabejte tak, abyste zachovali cca 1-2 cm široké okraje. Do hloubky korpus vydlabejte opatrně tak, abyste neporušili dno. Doporučuji už v této fázi korpus přesunou na tác či talíř, ze kterého dort budete servírovat.
  • Vše, co jste vyřízli z korpusu, pečlivě rukama rozdrobte na drobky a odložte stranou.
  • Do vzniklého důlka v korpusu nejprve vyskládejte podélně rozpůlené banány. Do prostoru mezi banány vetřete připravený krém a jakmile je tento prostor zcela zaplněn, můžete krém začít vrstvit do výšky do tvaru krtince. Krém vrstvěte ideálně pouze nad vydlabaný prostor, okraje nechte volné.
  • Na krém pak pomalu sypejte drobky z korpusu. První vrstvu můžete rukama lehce do krému zatlačit, jako byste chtěli dort uplácat. Poslední vrstvu už ale nechte volně, ať dort působí vzdušně.
  • Hotový dort uložte do lednice a nechte jej odležet alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Dorty, Pro děti, Sladké