Troubu si předehřejte na 175℃ a připravte si dortovou formu, jejíž dno vyložte pečicím papírem. Okraje formy můžete lehce vymazat máslem.
Do jedné mísy dejte hladkou mouku, kakao, jedlou sodu a sůl. Promíchejte a odložte stranou a uvařte si 120ml čerstvé kávy.
Do druhé mísy dejte olivový olej, cukr, vejce a vanilkový extrakt. Ručním šlehačem šlehejte 4-5 minut, ať se ingredience hezky spojí.
K vyšlehané směsi přidejte suché ingredience a ručním šlehačem opatrně na malé otáčky promíchejte, aby se vše hezky spojilo.
Nyní do těsta přilijte uvařenou kávu (může být horká) a pomocí kuchyňské stěrky jí zapracujte do těsta.
Hladké těsto pak vylijte do připravené dortové formy a dejte péct do předehřáté trouby cca na 50 minut. Před vytažením z trouby proveďte test špejlí. Hotový korpus nechte zcela vychladnout.
Na náplň si nejprve 1 banán zcela rozmačkejte vidličkou a smíchejte ho v menší mističce s lžičkou vanilkového extraktu. Směs uložte do lednice - musí získat stejnou teplotu jako studená smetana a mascarpone, ať se vám krém nesrazí.
Do mísy dejte nejprve mascarpone a lehce ho prošlehejte, aby zjemnilo svou strukturu. Poté k němu vlijte studenou smetanu ke šlehání a pomalu šlehejte, aby se obě ingredience hezky spojily. Šlehejte nejprve opravdu na nízké otáčky, ať nemáte smetanu po celé kuchyni.
Jakmile se obě ingredience spojí, přisypte polovinu cukru a zvyšte rychlost šlehání. Takto šlehejte další cca 2 minuty dokud krém nenabyde na objemu a nezhoustne. Pak přidejte také banánové pyré, zbylý cukr a pokračujte ve šlehání.
Jakmile se ingredience na krém všechny hezky spojí, opatrně do krému zašlehejte také nastrouhanou čokoládu. Poté krém odložte stranou, klidně do lednice než se pustíte do kompletace dortu.
Korpus po celé obvodu vydlabejte tak, abyste zachovali cca 1-2 cm široké okraje. Do hloubky korpus vydlabejte opatrně tak, abyste neporušili dno. Doporučuji už v této fázi korpus přesunou na tác či talíř, ze kterého dort budete servírovat.
Vše, co jste vyřízli z korpusu, pečlivě rukama rozdrobte na drobky a odložte stranou.
Do vzniklého důlka v korpusu nejprve vyskládejte podélně rozpůlené banány. Do prostoru mezi banány vetřete připravený krém a jakmile je tento prostor zcela zaplněn, můžete krém začít vrstvit do výšky do tvaru krtince. Krém vrstvěte ideálně pouze nad vydlabaný prostor, okraje nechte volné.
Na krém pak pomalu sypejte drobky z korpusu. První vrstvu můžete rukama lehce do krému zatlačit, jako byste chtěli dort uplácat. Poslední vrstvu už ale nechte volně, ať dort působí vzdušně.
Hotový dort uložte do lednice a nechte jej odležet alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc.