Go Back
tofu řízek

Křupavý tofu řízek

Recept na křupavé tofu, které je ideální variantou pro vegetariány. Je chutná tak skvěle, že ho dle mého názoru ocení i zarytí masožrouti.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 40 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev na smažení
  • 1 mandolína

Ingredience

  • 400 g bloček tofu
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 120 g panko strouhanky
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení

Na zelný salát

  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1/2 červené cibule
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 1 hrst petrželové natě
  • 125 g řeckého jogurtu
  • 1 citrón
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Na dokončení:

  • sezamová semínka
  • med

Postup

  • Vezměte tofu a nakrájejte ho na tři až čtyři dlouhé tenké obdélníkové kousky. Ty položte na prkénko a navrch dejte papírové utěrky, na ně položte plech na pečení a zatěžkejte ho, abyste z tofu vytlačili veškerou tekutinu. Odstavte na cca 10 minut.
  • Mezitím si připravte salát. Zelí a červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Listy máty nakrájejte na tenké proužky a petrželku nahrubo nasekejte.
  • Ve velké míse smíchejte jogurt, kůru z celého citronu, prolisované stroužky česneku, šťávu z celého citronu, olivový olej, sůl a pepř. Promíchejte a ochutnejte, případně podle potřeby přidejte olivový olej, sůl a pepř.
  • K zálivce přidejte mátu, petržel, zelí a cibuli. Čistýma rukama důkladně promíchejte. Nechte salát ideálně cca hodinu odležet v lednici.
  • Nyní je čas na přípravu tofu řízků. Připravte si 3 misky. Do jedné dejte mouku, do druhé rozklepněte vejce a promíchejte je s mlékem a do třetí dejte panko strouhanku, sušenou cibuli, česnek a sůl.
  • Každý kousek tofu nejprve obalte v mouce, pak ho namočte do vejce a nakonec ho obalte v panko strouhance tak, aby tofu bylo obalené ze všech stran.
  • Do pánve na smažení dejte vrstvu oleje a důkladně ho rozpalte. Snižte plamen na střední teplotu a začněte smažit kousek tofu cca 3-4 minuty z každé strany, aby bylo krásně zlatavé.
  • Tofu poté vyndejte z pánve a odložte na talířek vystlaný papírovými utěrkami, kterými odsajete přebytečný olej.
  • Na talíř pak dejte vždy 1 kousek tofu a navrch velkou porci zelného salátu. Na závěr pak jídlo můžete posypat sezamovými semínky a lehce zakápnout medem.
Kalorie: 488kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: bez laktózy, Vegetariánské