Go Back

Mačkané brambory s jogurtem a fazolemi

5 from 1 vote
Jednoduchý a svěží salát z mačkaných brambor, na kterém si pochutnáte v kterémkoliv ročním období.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 17 minutes
Celkový čas 27 minutes

Pomůcky

  • 2 plechy na pečení
  • 1 hrnec na brambory

Ingredience

  • 600 g brambor
  • 200 g zelených fazolek
  • 240 g borlotti fazolí v konzervě (případně jiných fazolí)
  • 1 červená cibule
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 1 citrón
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl na dochucení

Na zálivku:

  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Troubu si předehřejte na 200℃. Brambory vložte do studené vody se solí, přiveďte k varu a nechte 15 minut vařit, dokud nezměknou, a poté je slijte.
  • Přendejte je na plech, rozmačkejte je hřbetem sklenice a pokapejte olivovým olejem a osolte. Pečte v troubě při 200 °C 30-35 minut, dokud nebudou křupavé.
  • Fazolky borlotti sceďte a osušte a vysypte na plech vyložený pečicím papírem (můžete je přidat k bramborám). Fazolky také zakápněte olivovým oleje, osolte a dejte péct.
  • Zelené fazolky nakrájejte na třetiny a vhoďte je do vroucí vody na 4 minuty povařit. Poté je okamžitě vložte do ledové vody, aby si zachovaly svou křupavost a krásně zelenou barvu.
  • Ingredience na zálivku společně promíchejte ve velké míse. Přidejte do mísy upečené brambory, fazolky borlotti i zelené fazole. Červenou cibuli si nakrájejte na tenké plátky a přidejte k ostatním ingrediencím. Promíchejte a odložte stranou.
  • Řecký jogurt smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku a šťávou z 1 citrónu. Jogurt pak rozetřete na talíř a navrch naservírujte bramborový salát.
Kalorie: 588kcal
Chod: Hlavní chod, Saláty
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Saláty, Vegetariánské, Zdravé