Go Back
masové kuličky

Masové kuličky s pečenými citrónovými bramborami

Jednoduché a přitom chuťově božské jídlo, které si můžete připravit klidně i den dopředu. Bude totiž skvěle chutnat i na druhý den.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 50 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 větší mísa

Ingredience

Na citrónové brambory

  • 6-8 větších brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citrón
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1/2 lžičky soli

Na masové kuličky

  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g panko strouhanky
  • 1 lžíce nasekaných sušených rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 hrst čerstvě nasekané petrželky

K podávání:

  • domácí tzatziky
  • nakládaná červená cibule

Postup

  • Troubu si předehřejte na 200℃ a připravte si větší pekáček na pečení. Citrón si rozkrojte na dvě poloviny. Jednu polovinu nakrájejte na tenká kolečka, druhou odložte stranou.
  • Brambory nakrájejte na osminky a dejte je do větší mísy společně s olivovým olejem, šťávou z 1/2 citrónu, oreganem a solí. Promíchejte a vložte do připraveného pekáčku.
  • Brambory dejte péct do předehřáté trouby cca na 40-45 minut.
  • Mezitím, co se brambory pečou, si připravte masové kuličky. Cibuli ci nakrájejte nadrobno a stroužky česneku prolisujte.
  • Do větší mísy dejte mleté maso, nakrájenou cibuli, prolisované stroužky česneku, panko strouhanku, sušená rajčata, oregano, pepř, sůl a petrželku. Dobře propracujte a poté ze směsi tvarujte masové kuličky o průměru cca 4-5 cm.
  • Kuličky pak opékejte ze všech stran na pánvi dozlatova. Než se kuličky propečou, trvá to cca 10-15 minut.
  • Hotové masové kuličky pak podávejte společně s pečenými bramborami, extra tzatziky a nakládanou červenou cibulí.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Kuřecí, Snadné