Go Back

Mrkvové donuty s cream cheese polevou

Velikonoce se blíží. A s Velikonocemi do našich kuchyní přicházejí i ty nejlepší velikonoční dezerty. Jako třeba tyhle mrkvové donuty s cream cheese polevou.
Počet porcí 12 donutů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 forma na donuty
  • 1 velká mísa
  • 1 ruční mixér

Ingredience

  • 80 ml neutrálního oleje (ideálně slunečnicový či řepkový)
  • 2 vejce (velikost M)
  • 135 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 70 g mrkve (nastrouhané najemno)
  • 188 g hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 115 ml podmáslí

Na Cream cheese polevu

  • 100 g krémového sýra (Lučina, Philadephia apod.)
  • 50 g másla (změklé při pokojové teplotě)
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli

Na dokončení

  • nadrobno nasekané vlašské ořechy

Postup

  • Troubu si předehřejte na 170°C. Formu na donuty si důkladně vymažte máslem či olejem a odložte stranou.
  • V menší míse si smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a skořici. Promíchejte a dejte stranou.
  • Do velké mísy vyklepněte obě vejce, přidejte olej, krupicový cukr a vanilkový extrakt a vyšlehejte. Šlehejte cca 1 minutu a poté přidejte nastrouhanou mrkev.
  • Pokračujte ve šlehaní dokud se mrkev nespojí s ostatními ingrediencemi. Poté do těsta postupně začněte přidávat střídavě mouku a podmáslí. Vždy vše důkladně promíchejte než přidáte další část ingrediencí.
  • Hotové těsto rozdělte do formy na donuty. Nemusíte se obávat a klidně každý donut naplňte hezky až po okraj.
  • Donuty pak pečte v předehřáté troubě 15 minut. Po upečení je nechte ještě 5-10 minut vychladnout ve formě. Poté je vyndejte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Příprava polevy

  • Zatímco vám donuty chladnou, připravte si polevu.
  • Nejprve pomocí ručního mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo do nadýchané pěny. Poté do polevy přidejte vanilkový extrakt, špetku soli a po částech postupně zašlehávejte i moučkový cukr.
  • Na každý donut dejte cca 2 lžičky polevy a rovnoměrně je rozetřete. Posypte nasekanými vlašskými ořechy a dejte aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Jaro, Pro děti, Sladké, Snadné, Velikonoce