Velikonoce se blíží. A s Velikonocemi do našich kuchyní přicházejí i ty nejlepší velikonoční dezerty. Jako třeba tyhle mrkvové donuty s cream cheese polevou.
Počet porcí 12donutů
Doba přípravy 10 minutesmin
Doba vaření 15 minutesmin
Celkový čas 25 minutesmin
Pomůcky
1 forma na donuty
1 velká mísa
1 ruční mixér
Ingredience
80mlneutrálního oleje(ideálně slunečnicový či řepkový)
2vejce(velikost M)
135gkrupicového cukru
1lžičkavanilkového extraktu
70gmrkve(nastrouhané najemno)
188ghladké mouky
1 1/2lžičkykypřicího prášku
1 1/2lžičkyskořice
1/2lžičkysoli
115mlpodmáslí
Na Cream cheese polevu
100gkrémového sýra(Lučina, Philadephia apod.)
50gmásla(změklé při pokojové teplotě)
200gmoučkového cukru
1lžičkavanilkového extraktu
1/4lžičkysoli
Na dokončení
nadrobno nasekané vlašské ořechy
Postup
Troubu si předehřejte na 170°C. Formu na donuty si důkladně vymažte máslem či olejem a odložte stranou.
V menší míse si smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek, sůl a skořici. Promíchejte a dejte stranou.
Do velké mísy vyklepněte obě vejce, přidejte olej, krupicový cukr a vanilkový extrakt a vyšlehejte. Šlehejte cca 1 minutu a poté přidejte nastrouhanou mrkev.
Pokračujte ve šlehaní dokud se mrkev nespojí s ostatními ingrediencemi. Poté do těsta postupně začněte přidávat střídavě mouku a podmáslí. Vždy vše důkladně promíchejte než přidáte další část ingrediencí.
Hotové těsto rozdělte do formy na donuty. Nemusíte se obávat a klidně každý donut naplňte hezky až po okraj.
Donuty pak pečte v předehřáté troubě 15 minut. Po upečení je nechte ještě 5-10 minut vychladnout ve formě. Poté je vyndejte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Příprava polevy
Zatímco vám donuty chladnou, připravte si polevu.
Nejprve pomocí ručního mixéru vyšlehejte krémový sýr a máslo do nadýchané pěny. Poté do polevy přidejte vanilkový extrakt, špetku soli a po částech postupně zašlehávejte i moučkový cukr.
Na každý donut dejte cca 2 lžičky polevy a rovnoměrně je rozetřete. Posypte nasekanými vlašskými ořechy a dejte aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Jaro, Pro děti, Sladké, Snadné, Velikonoce