Go Back

Narozeninový čokoládový dort

Extra čokoládový dort nejen pro milovníky čokolády. Tři vrstvy vláčného piškotu, čokoládového krému a domácí malinové náplně, které jsou zalité luxusní čokoládovou ganache, vás zanesou do čokoládového nebe.
Počet porcí 1 dort o ⌀ 20cm
Doba přípravy 1 hour 30 minutes
Doba vaření 26 minutes
Celkový čas 6 hours

Pomůcky

  • 3 dortové formy o ⌀ 20cm
  • 1 ruční šlehač
  • 1 silikonová stěrka
  • 1 zdobicí sáček
  • 1 dortová špachtle

Ingredience

Na čokoládový korpus

  • 220 g hladké mouky
  • 62 g holandského kakaa
  • 350 g krupicového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky mleté kávy
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 2 vejce (velikost L)
  • 180 g zakysané smetany
  • 120 ml kefíru
  • 120 ml horké kávy
  • 150 g čokopeciček

Na čokoládový krém

  • 340 g másla
  • 630 g moučkového cukru
  • 63 g holandského kakaa
  • 68 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Na malinovou náplň

  • 350 g mražených malin
  • 70 g krupicového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vody

Na čokoládovou ganache

  • 225 g tmavé čokolády
  • 225 ml smetany ke šlehání

Postup

Příprava malinové náplně

  • Nejprve si připravte malinovou náplň. Škrob rozmíchejte ve 2 lžících vody a odložte stranou. Do menšího kastrůlku vsypte maliny, cukr, citronovou šťávu a rozmíchaný škrob a směs pomalu přiveďte k varu. (Jakmile maliny začnou rozmrzat, pomocí vařečky je lehce rozmáčkávejte) Až se směs začne vařit, lehce snižte plamen a vařte dalších 4-5 minut a poté odstavte z plotny.
  • Malinovou náplň nechte 10-15 minut vychladnout při pokojové teplotě, pak ji přendejte do misky nebo uzavíratelné nádoby a dejte ji alespoň na 4 hodiny do chladničky.

Pečení korpusů

  • Troubu předehřejte na 175°C a připravte si 3 dortové formy o ⌀ 20cm. Dortové formy vyložte pečicím papírem a odložte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a mletou kávu a odložte stranou.
  • Pomocí ručního mixéru vyšlehejte olej, vejce a zakysanou smetanu při středně vysokých otáčkách, dokud se ingredience hezky nespojí. Přidejte kefír a opět vyšlehejte, aby se kefír spojil s ostatními ingrediencemi.
  • Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou kávu a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto zcela nespojí. Poté do těsta pomocí silikonové stěrky zapracujte čokopecičky. Celkem byste měli mít kolem 1400g těsta.
  • Těsto rozdělte rovnoměrně do 3 dortových forem a pečte přibližně 25 minut. Doba pečení se může nepatrně lišit, proto těsto hlídejte a korpusy vytáhněte ve chvíli, kdy špejli zapíchnutou do středu korpusu vytáhnete suchou.
  • Upečené korpusy nechte vychladnout na mřížce. Při chladnutí vám korpusy nepatrně spadnou. Toho se nelekejte, je to zcela normální.

Připravte si máslový krém

  • Máslo pomocí ručního mixéru vyšlehejte do krémové konzistence. Máslo by mělo mít pokojovou teplotu, proto by šlehání nemělo trvat déle než 2 minuty.
  • Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, smetanu a sůl. Šlehejte neprve při nízkých otáčkách cca 30 sekund, poté zvyšte rychlost šlehání na maximum a šlehejte další 1-2 minuty. Hotový krém odložte stranou.

Sestavte dort

  • Položte 1 dortový korpus na dortový stojan nebo servírovací talíř. Horní stranu korpusu potřete tenkou vrstvou čokoládového krému. Poté si dejte pár lžic krému do zdobicího sáčku a vytvořte kolem dokola silnější "bariéru"/kruh, který zabrání malinové náplni, aby vytekla ven z dortu.
  • Do středu vytvořeného kruhu dejte malinovou náplň. Buďte opatrní - pokud dáte malinové náplně příliš, vyteče vám ven z dortu. Navrch pak položte druhou vrstvu korpusu a celý proces zopakujte. Nakonec na dort položte i poslední vrstvu korpusu.
  • Zbylým čokoládovým krémem potřete vršek a boky dortu a dejte ho do chladničky alespoň na 30 minut vychladnout.

Připravte si čokoládovou ganache

  • Než se vám dort vychladí, připravte si ganache. Čokoládu si nasekejte na menší kousky. Čím menší kousky uděláte, tím lépe se vám bude čokoláda rozpouštět.
  • Smetanu ke šlehání zahřejte v kastrůlku tak, aby vám začala lehce probublávat. Horkou smetanu přelijte přes nasekanou čokoládu. Kovovou lžící nebo malou gumovou stěrkou velmi pomalu míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká.
  • Ganache bude poměrně řídká, proto ji dejte na 20-30 minut vychladit do chladničky, aby lehce zhoustla a lépe se vám s ní pracovalo.

Dokončete dort

  • Na vychladlý dort nalijte ztuhlou ganache a stěrkou ji rozetřete po celém dortu. Dort můžete dozdobit čerstvými malinami a hned podávat. Nebo jej dejte ještě do lednice vychladnout - v lednici vám takto vydrží až 5 dní.
Kalorie: 413kcal
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Dorty, Sladké, Vegetariánské