Go Back

Panzanella s pečenými paprikami

5 from 1 vote
Panzanella je salát, který je pro mne synonymem léta. A tahle variance s pečenými paprikami naplno využívá ty nejlepší suroviny, které nám v létě zahrada může nabídnout.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 35 minutes
Celkový čas 40 minutes

Pomůcky

  • 1 velká salátová mísa
  • 1 plech na pečení

Ingredience

  • 4 větší papriky
  • 200 g cherry rajčat
  • 1/2 červené cibule
  • 4 plátky chleba či jiného pečiva
  • čerstvá bazalka
  • 250 g burraty či mozzarelly

Na zálivku:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl na dochucení

Postup

  • Troubu předehřejte na 230°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Každou papriku potřete olivovým olejem a lehce osolte. Papriky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct cca na 20 minut. Během této doby papriky občas otočte, aby se z každé strany rovnoměrně opekly.
  • Chléb či jiné pečivo pokapejte olivovým olejem, natrhejte na menší kousky a ochuťte solí a pepřem. Chléb rozložte na plech k paprikám, které máte v troubě a pečte společně posledních 10 minut, aby se chléb hezky dozlatova opekl.
  • Poté plech vyndejte z trouby a pečené papriky přendejte do větší misky. Přikryjte je a nechte několik minut odstát, aby se trochu zapařily. Tím si usnadníte jejich loupání.
  • Po pár minutách papriky opatrně oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky. Cherry rajčata si nakrájejte na poloviny a červenou cibuli na tenké proužky.
  • Ve velké míse smíchejte ocet, olivový olej, prolisovaný stroužek česneku a oregano. Dobře vše prošlehejte, aby se chutě propojily. Do mísy přidejte připravené papriky, nakrájená rajčata a cibuli. Jemně promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně pokryla zálivkou. Nechte směs chvíli odstát, aby se chutě propojily.
  • Nakonec přidejte do mísy opečený chléb a opět vše jemně promíchejte. Panzanella salát by se měl dobře promíchat, ale nenechávejte jej dlouho odstát. Chléb by měl totiž zůstat křupavý, a proto jej do salátu vždy přidávejte až chvíli před servírováním.
  • Salát podávejte s kousky natrhané burraty či mozzarelly a ozdobené čerstvými bazalkovými listy.
Kalorie: 469kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Air Fryer, Bez alkoholu, Léto, Salát, Saláty, Vegetariánské, Zdravé