Troubu předehřejte na 230°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
Každou papriku potřete olivovým olejem a lehce osolte. Papriky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct cca na 20 minut. Během této doby papriky občas otočte, aby se z každé strany rovnoměrně opekly.
Chléb či jiné pečivo pokapejte olivovým olejem, natrhejte na menší kousky a ochuťte solí a pepřem. Chléb rozložte na plech k paprikám, které máte v troubě a pečte společně posledních 10 minut, aby se chléb hezky dozlatova opekl.
Poté plech vyndejte z trouby a pečené papriky přendejte do větší misky. Přikryjte je a nechte několik minut odstát, aby se trochu zapařily. Tím si usnadníte jejich loupání.
Po pár minutách papriky opatrně oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky. Cherry rajčata si nakrájejte na poloviny a červenou cibuli na tenké proužky.
Ve velké míse smíchejte ocet, olivový olej, prolisovaný stroužek česneku a oregano. Dobře vše prošlehejte, aby se chutě propojily. Do mísy přidejte připravené papriky, nakrájená rajčata a cibuli. Jemně promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně pokryla zálivkou. Nechte směs chvíli odstát, aby se chutě propojily.
Nakonec přidejte do mísy opečený chléb a opět vše jemně promíchejte. Panzanella salát by se měl dobře promíchat, ale nenechávejte jej dlouho odstát. Chléb by měl totiž zůstat křupavý, a proto jej do salátu vždy přidávejte až chvíli před servírováním.
Salát podávejte s kousky natrhané burraty či mozzarelly a ozdobené čerstvými bazalkovými listy.