Go Back

Pečené citronové kuře s bramborami

5 from 2 votes
Pečené kuře je klasika, která snad nikdy nezklame. Tahle varianta s citronovo-medovou marinádou je obzvlášť skvělá a já věřím tomu, že potěší každého člena vaší rodiny.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 55 minutes
Celkový čas 1 hour 5 minutes

Pomůcky

  • 1 velký pekáč
  • 1 menší miska

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsou
  • 750 g brambor
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 citron
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 100 g nakládané červené papriky
  • rukola či jiný salát k podávání

Postup

  • Troubu si předehřejte na 220℃ a připravte si větší pekáč, který je vhodný do trouby. Cibuli si nakrájejte nadrobno a brambory nakrájejte na menší kousky.
  • V menší misce si smíchejte olivový olej, šťávu z celého citronu, med, uzenou papriku, oregano, lahůdkové droždí, nakrájenou červenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Promíchejte, ať se ingredience hezky spojí.
  • Do většího pekáče rozprostřete brambory, kuřecí prsa a směs zalijte připravenou marinádou. Promíchejte, aby každý kousek masa a každá brambora byly marinádou obaleny.
  • Nyní do pekáče přidejte také nakládanou papriku a dejte na 35-40 minut péct do předehřáté trouby. Po 40 minutách z pekáče vyndejte kuřecí prsa a odložte si je stranou.
  • Troubu nastavte na funkci grilu a brambory pečte dalších cca 10 minut, aby byly hezky křupavé.
  • Podávejte na jednoduchém salátu z rukoly a bohatě zalijte šťávou, která se vám v průběhu pečení vytvoří.

Poznámky

  • Pečení. Před tím, než dáte pekáč do trouby si ohlídejte, aby maso bylo na dně pekáče a brambory spíše na vrchu. Pokud budou brambory "zakryté" masem, může se stát, že se během doby pečení pořádně nepropečou.
Kalorie: 503kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Bez lepku, Kuřecí, Maso, Snadné, Z jednoho hrnce