Go Back
vdolky

Pečené vdolky s marinovanými jahodami

Vdolky s tvarohovým krémem a marinovanými jahodami jsou skvělým receptem do jahodové sezóny. Navíc jsou pečené v troubě, takže nejsou tak těžké a můžete si je vychutnat i během horkých letních dní.
Počet porcí 12 vdolků
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 50 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 265 ml plnotučného mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
  • 50 g změklého másla
  • 15 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 citronu (pouze kůra)
  • 3 g soli

Na dokončení:

  • 1 bílek
  • 500 g jahod
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 500 g tučného tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 35 ml smetany ke šlehání

Postup

  • Nejprve si připravte kvásek. Do menší misky nalijte cca 50ml mléka a v mikrovlnné troubě ho lehce ohřejte, aby bylo vlažné. Do misky poté přidejte 2 lžičky mouky, 1 lžičku cukru a rozdrobte droždí. Promíchejte a nechte 10-15 minut kvásek vzejít.
  • Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, zbytek cukru, máslo, žloutek, kůru z 1/2 citronu, smetanu ke šlehání, rum, sůl a vzešlý kvásek. Začněte zpracovávat těsto a postupně přilévejte po částech také zbylých 225 ml mléka.
  • Vypracujte hladké, nelepivé a pružné těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě 45 minut až hodinu kynout.
  • Mezitím, co těsto kyne, si připravte marinované jahody a tvarohovou náplň. Jahody nakrájejte na menší kousky a dejte do mísy společně s 3 lžícemi krupicového cukru a šťávou z 1/2 citronu. Promíchejte a uložte do doby podávání do lednice.
  • Tvaroh dejte do větší mísy společně s vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem. Vyšlehejte a zřeďte 35ml smetany ke šlehání. Do doby podávání také uložte do lednice.
  • Troubu si nyní předehřejte na 180℃ a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Z vykynutého těsta odkrajujte cca 60g bochánky a na pomoučněné pracovní ploše je vytvarujte do menších vdolků. Vdolky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  • Vdolky nechte znovu 15-20 minut kynout, poté je potřete bílkem a dejte péct do předehřáté trouby cca na 20 minut dozlatova.
  • Po upečení nechte vdolky trochu vychladnout, posypte je moučkovým cukrem a podávejte s tvarohem a marinovanými jahodami.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Brunch, Koláče, Sladké