Go Back

Pikantní těstovinový salát s harissou

Těstovinový salát s harissa vinagrettou je jedním z těch receptů, které si prostě zamilujete už při prvním soustu. Je to salát, který můžete podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu ke grilovanému masu či rybám.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 velká salátová mísa

Ingredience

  • 300 g těstovin
  • 3 větší papriky
  • 300 g cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • 1 hrst čerstvé petržele

Na zálivku:

  • 6 lžic olivového oleje
  • 50 ml vinného octa
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky harissy
  • 3/4 lžičky soli

Postup

  • Těstoviny dejte vařit do vroucí osolené vody a uvařte je dle návodu tak, aby byly al dente. Poté je sceďte, lehce promíchejte a nechte vychladnout.
  • Troubu předehřejte na 230°C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  • Každou papriku potřete olivovým olejem a lehce osolte. Papriky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct cca na 20 minut. Během této doby papriky občas otočte, aby se z každé strany  rovnoměrně opekly.
  • Poté plech vyndejte z trouby a pečené papriky přendejte do větší misky. Přikryjte je a nechte několik minut odstát, aby se trochu zapařily. Tím si usnadníte jejich loupání.
  • Po pár minutách papriky opatrně oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte je na proužky. Cherry rajčata si nakrájejte na poloviny a červenou cibuli na tenké proužky.
  • Do velké mísy dejte nakrájenou papriku, rajčata, cibuli, těstoviny a přidejte nasekanou čerstvou petržel a pusťte se do přípravy dresinku.
  • Všechny ingredience na dresink pomocí tyčového mixéru vymixujte do hladka. Dresinkem pak zalijte salát a dobře promíchejte. Ideálně nechte salát před podáváním 30min odležet v lednici.
Kalorie: 529kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Marocká
Klíčové slovo: Mealprep, Rychlé, Saláty, Snadné, Těstoviny