Go Back

Ratatouille

Ratatouille je vlastně taková středomořská verze našeho leča. Já ho dnes připravila přesně podle receptu, jak ho všichni známe od Remyho z filmu. 
Počet porcí 8 porcí
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 20 minutes

Ingredience

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 8 větších rajčat
  • 6 žlutých cuket
  • 4 zelené cukety
  • 4 lilky
  • sůl na dochucení

Postup

  • Cibuli si nakrájejte nadrobno,papriku nakrájejte na kostičky a stroužky česneku prolisujte. Cukety, lilek, rajčata nakrájejte na tenké plátky a odložte stranou.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte cibuli a papriku. Poté přidejte prolisovaný česnek a dalších 30s restujte.
  • Přidejte do pánve rajčata z konzervy, snítku tymiánu, bobkový list, bazalku, ocet, cukr a směs lehce osolte.
  • Vařte na mírném plameni 15 minut, až omáčka zhoustne. Občas promíchejte. Po 15 minutách směs ochutnejte a případně dochuťte solí. Bobkový list z omáčky vyndejte, stejně tak snítku tymiánu a omáčku rozmixujte dohladka.
  • Hladkou omáčku pak rozprostřete na dno zapékací nádoby, ve které budete ratatouille připravovat a troubu si předehřejte na 180℃.
  • Do mísy s rajčatovým základem začnete od kraje do středu středu hezky do spirály vyskládávat střídavě lilek–cukety–rajčata až plátky pokryjete celé dno. Doporučuji si vždy část zeleniny vyskládat do komínku ve dlani a poté vložit po částech do nádoby.
  • Takto vyskládané ratatouille zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Poté alobal odstraňte a zvyšte teplotu na 180 °C. Takto nechte ratatouille ještě 20 minut zapéct, aby zelenina získala hezkou barvu a byla krásně měkká.
Chod: Příloha
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Léto