Cibuli si nakrájejte nadrobno,papriku nakrájejte na kostičky a stroužky česneku prolisujte. Cukety, lilek, rajčata nakrájejte na tenké plátky a odložte stranou.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte cibuli a papriku. Poté přidejte prolisovaný česnek a dalších 30s restujte.
Přidejte do pánve rajčata z konzervy, snítku tymiánu, bobkový list, bazalku, ocet, cukr a směs lehce osolte.
Vařte na mírném plameni 15 minut, až omáčka zhoustne. Občas promíchejte. Po 15 minutách směs ochutnejte a případně dochuťte solí. Bobkový list z omáčky vyndejte, stejně tak snítku tymiánu a omáčku rozmixujte dohladka.
Hladkou omáčku pak rozprostřete na dno zapékací nádoby, ve které budete ratatouille připravovat a troubu si předehřejte na 180℃.
Do mísy s rajčatovým základem začnete od kraje do středu středu hezky do spirály vyskládávat střídavě lilek–cukety–rajčata až plátky pokryjete celé dno. Doporučuji si vždy část zeleniny vyskládat do komínku ve dlani a poté vložit po částech do nádoby.
Takto vyskládané ratatouille zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Poté alobal odstraňte a zvyšte teplotu na 180 °C. Takto nechte ratatouille ještě 20 minut zapéct, aby zelenina získala hezkou barvu a byla krásně měkká.