Tyhle rumové kuličky jsou u nás doma jedno z nejoblíbenějších nepečených druhů cukroví. Nejsou příliš sladké, voní lehce po kávě a díky jejich nenáročné přípravě se do nich můžete pustit klidně až pár dní před Vánocemi.
Počet porcí 150kuliček
Doba přípravy 10 minutesmin
Doba vaření 30 minutesmin
Celkový čas 40 minutesmin
Pomůcky
1 velká mísa
1 kuchyňský mixér
Ingredience
480gdětských piškotů(odpovídá to 2 klasickým sáčkům)
500grozinek
2lžícemleté kávy
100ml rumu
150gčokolády
125gmásla(rozpuštěné)
kokos na obalení
Postup
Nejprve si uvařte silnou kávu. Mletou kávu dejte do hrnce společně s cca 200ml vody. Přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty. Uvařenou kávu dejte stranou a nechte zcela vychladnout.
Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Čokoládu nalámejte do misky, kterou postavte nad hrnec s horkou vodou. Dno misky by se vody nemělo dotýkat. Pomocí páry nechte čokoládu postupně rozpustit do hladka.
Piškoty si rozmixujte společně s rozinkami a rozpuštěným máslem.
Pote si rozmixovanou směs z piškotů přendejte do velké mísy, přidejte rum, rozpuštěnou čokoládu a cca 15 lžic uvařené kávy. Důkladně vše promíchejte a odložte na 2-4 hodiny, ideálně však přes noc, do lednice.
Vychladlou směs nechte trochu povolit při pokojové teplotě a tvarujte z ní malé kuličky. Kuličky pak obalujte ve strouhaném kokosu.
Poznámky
Pokud by se vám těsto zdálo málo kakaové, můžete do těsta přidat 1-2 lžíce holandského kakaa.