Go Back
Kuře stroganoff

Rychlé Kuře Stroganoff

Kuře Stroganoff je takový ten typ jídla, který působí elegantně, ale přitom je to čisté „comfort food“ ideální do tohoto chladnějšího počasí.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 30 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsních řízků
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 300 g žampionů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 lžíce Worcestershire omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl a pepř na dochucení

K podávání:

  • vařená rýže
  • čerstvě nasekaná petrželka

Postup

  • Kuřecí prsa si nakrájejte na kostičky a dejte je do větší misky. Přidejte 1 lžíci mouky, maso lehce osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  • Cibuli nakrájejte na drobno a žampiony na plátky. Vše odložte stranou. Pokud nemáte předem uvařenou rýži, dejte si jí nyní vařit.
  • Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej společně s máslem. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a orestujte ho dozlatova. Jakmile je ze všech stran opečené, vyndejte maso z pánve a odložte ho zpět do misky.
  • Do té samé pánve přidejte nakrájenou cibuli a žampiony. Restujte na středním plameni 5-6 minut, aby cibule hezky zesklovatěla a žampiony změkly a pustily šťávu.
  • Přidejte rajčatový protlak a sladkou papriku a znovu vše spojte, aby se chutě pěkně promísily.
  • Směs zalijte vývarem, přidejte tymián, Worcestershire omáčku a hořčici, znovu dobře promíchejte a směs přiveďte k varu.
  • Vraťte do pánve také kuřecí maso. Vše promíchejte a přiveďte k jemnému varu. Jakmile začne omáčka probublávat, stáhněte teplotu na úplné minimum a vařte 10–12 minut bez pokličky. Občas promíchejte.
  • Do malé misky dejte zakysanou smetanu, druhou lžíci mouky a přilijte k tomu asi 3-4 lžíce horké omáčky z pánve. Dobře promíchejte. Vytvoříte tím hladkou směs, díky které se vám omáčka po přidání smetany nesrazí. Tuto směs tedy vlijte zpět do pánve a vše opět promíchejte a spojte do hladka.
  • Nechte další 1-2 minuty společně povařit a omáčku ochutnejte. Dle potřeby můžete omáčku dosolit, případně přidat trochu Worcestershire omáčky. Pokud by na Vás omáčka byla stále řídká, vezměte si opět lžičku hladké mouky, tu rozmíchejte s trochou omáčky a až poté přidejte do pánve na zahuštění.
  • Podávejte ideálně s rýží a posypané čerstvě nasekanou petrželkou.
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Ruská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Kuřecí, Rychlé, Snadné