Go Back
brambor

Salát z mačkaných brambor

Pokud milujete brambory a zálivky na způsob tzatziki, pak si tenhle salát zamilujete na první ochutnání.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 10 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 velká salátová mísa

Ingredience

  • 750 g brambor grenaille
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 6 plátků slaniny

Na zálivku

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 menší citron
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 hrst čerstvě nasekaného kopru
  • 1 hrst čerstvě nasekané petrželky
  • 1 okurka
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Troubu předehřejte na 225°C a plech vyložte pečicím papírem. Mezitím si připravte brambory. Přidejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte, dokud nezměknou.
  • Slaninu opečte na pánvi do křupava, nechte zcela vychladnout a poté ji nakrájejte na menší kousky.
  • Po uvaření brambory slijte, nechte trochu vychladnout a poté je důkladně osušte papírovou utěrkou.
  • Přeneste je na plech a hřbetem sklenice nebo odměrky je zploštěte. Pokapejte je olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte 35 až 45 minut dozlatova a dokřupava.
  • Zatímco jsou brambory v troubě, připravte si zálivku. Ve velké míse smíchejte řecký jogurt, majonézu, zakysanou smetanu, hořčici, šťávu i kúru z citronu, ocet, kopr, petrželku, sůl a pepř.
  • Okurku zbavte semínek a nakrájejte si jí na kostičky. Poté ji vmíchejte do salátové zálivky. Do zálivky nyní přidejte také nakrájenou slaninu.
  • Křupavé upečené brambory nechte trochu vychladnout a poté je smíchejte se zálivkou. Salát můžete podávat hned, nebo pokud máte čas, nechte ho ještě 30 minut až hodinu odležet v lednici.
Kalorie: 447kcal
Chod: Saláty
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Léto, Salát, Snadné, Vegetariánské