Go Back

Steak s česnekem a citronovou rýží

Steak s česnekem a citronovou rýží je lahodný pokrm, který spojuje šťavnatý a dokonale propečený steak s osvěžující rýží plnou výrazných chutí.
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 35 minutes

Ingredience

  • 900 g flank steak
  • 100 ml olivový olej
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • sůl a pepř na dochucení

Na Rýži

  • 250 g basmati rýže
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 hrst nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • sůl na dochucení

Postup

  • Vezměte steak a smíchejte ho s olivovým olejem, citronovou šťávou, balzamikovým octem, prolisovaným česnekem, medem, oreganem, solí a pepřem. Pokud vám to čas dovolí, nechte steak v marinádě 10 až 20 minut odležet.
  • Předehřejte si gril, případně můžete použít i grilovací pánev. Na rozpáleném grilu opečte steak z obou stran. Já ho nejčastěji opékám 5 až 8 minut z každé strany, podle jeho tloušťky. Snažím se, aby byl steak opečený na medium rare, ale vy si jej připravte dle vlastních preferencí.
  • Zatímco se steak opéká, dejte si vařit rýži. Rýži vařte v poměru 1 díl rýže na 1,5 dílu osolené vody. Vodu s rýži přiveďte k varu, hrnec přiklopte a snižte plamen úplně na minimum. Vařte, dokud se nevyvaří veškerá voda, poté rýži odstavte z plotny, nechte 5-10 minut dojít pod pokličkou a pak je načechrejte vidličkou.
  • Uvařenou rýži smíchejte s nasekanými bylinkami, citronovou kůrou a máslem a promíchejte.
  • Steak sundejte z grilu a před nakrájením ho nechte ještě pár minut odpočívat. Během toho, co steak odpočívá, na malé pánvi lehce povařte zbytky marinády a nechte ji zlehka zkaramelizovat. Omáčka se zredukuje a je pak skvělá na dokončení celého pokrmu.
  • Steak nakrájejte na velmi tenké plátky. Na talíř dejte nejprve rýži, přidejte na plátky nakrájený steak a zalijte zredukovanou omáčkou. K podávání můžete přidat další čerstvé bylinky, nakrájené avokádo či čerstvý zeleninový salát.
Kalorie: 568kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Americká
Klíčové slovo: Bez lepku, Hovězí, Maso, Snadné, Zdravé