Vezměte steak a smíchejte ho s olivovým olejem, citronovou šťávou, balzamikovým octem, prolisovaným česnekem, medem, oreganem, solí a pepřem. Pokud vám to čas dovolí, nechte steak v marinádě 10 až 20 minut odležet.
Předehřejte si gril, případně můžete použít i grilovací pánev. Na rozpáleném grilu opečte steak z obou stran. Já ho nejčastěji opékám 5 až 8 minut z každé strany, podle jeho tloušťky. Snažím se, aby byl steak opečený na medium rare, ale vy si jej připravte dle vlastních preferencí.
Zatímco se steak opéká, dejte si vařit rýži. Rýži vařte v poměru 1 díl rýže na 1,5 dílu osolené vody. Vodu s rýži přiveďte k varu, hrnec přiklopte a snižte plamen úplně na minimum. Vařte, dokud se nevyvaří veškerá voda, poté rýži odstavte z plotny, nechte 5-10 minut dojít pod pokličkou a pak je načechrejte vidličkou.
Uvařenou rýži smíchejte s nasekanými bylinkami, citronovou kůrou a máslem a promíchejte.
Steak sundejte z grilu a před nakrájením ho nechte ještě pár minut odpočívat. Během toho, co steak odpočívá, na malé pánvi lehce povařte zbytky marinády a nechte ji zlehka zkaramelizovat. Omáčka se zredukuje a je pak skvělá na dokončení celého pokrmu.
Steak nakrájejte na velmi tenké plátky. Na talíř dejte nejprve rýži, přidejte na plátky nakrájený steak a zalijte zredukovanou omáčkou. K podávání můžete přidat další čerstvé bylinky, nakrájené avokádo či čerstvý zeleninový salát.