Go Back
šunkofleky

Šunkofleky

5 from 1 vote
Šunkofleky jsou tradiční české jídlo připravené z vařených fleků, a uzeného masa, v troubě zapečené dozlatova. Jsou ideální jako rychlý oběd nebo večeře a zamilují si je nejen děti, ale i dospělí.
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 1 hour

Ingredience

  • 500 g fleků
  • 350 g vařeného uzeného masa (já nejčastěji používám krkovici)
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hrst nasekané petržele
  • 1 1/2 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř na dochucení

Na vysypání pékačku:

  • hrst strouhanky
  • sádlo

Postup

  • Nejprve si v osolené vodě uvaříme fleky doměkka. Vařte je tedy dle návodu na obalu. Po uvaření fleky sceďte a důkladně propláchněte studenou vodou. Odložte stranou.
  • Troubu si předehřejte na 190°C a pekáček, ve kterém budete fleky péct, si vymažte sádlem a vysypte strouhankou.
  • Uvařené uzené maso si nakrájejte na cca centimetrové kostičky.
  • Připravte si dostatečně velkou mísu, do které se vám budou vejít uvařené fleky smíchané s masem. Vyklepněte si do ní nejprve všechna vejce a přidejte také smetanu ke šlehaní, zakysanou smetanu a prolisované stroužky česneku. Pomocí metličky si směs vyšlehejte dohladka.
  • Do mísy poté přidejte vychladlé uvařené fleky, na kostičky nakrájené uzené maso a hrst nasekané petrželky. Důkladně vše promíchejte s dochuťte cca 1 lžičkou soli (nebo dle chuti).
  • Až budete mít směs rovnoměrně promíchanou, rozetřete směs do vymazaného pekáčku a vložte do nahřáté trouby. Pečte cca 40-45 minut, poté troubu vypněte a klidně nechte fleky ještě 10 minut v pootevřené troubě dojít.

Poznámky

Pečení. Pokud nemáte rádi křupavou horní vrstvu, případně pokud chcete mít fleky v horní části méně opečené, přikryjte je při pečení alobalem, který sundejte až 10-15 minut před koncem pečení.
Kalorie: 581kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Mealprep, Pro děti, Rychlé, Z jednoho hrnce