Šunkofleky jsou tradiční české jídlo připravené z vařených fleků, a uzeného masa, v troubě zapečené dozlatova. Jsou ideální jako rychlý oběd nebo večeře a zamilují si je nejen děti, ale i dospělí.
Počet porcí 6porcí
Doba přípravy 15 minutesmin
Doba vaření 45 minutesmin
Celkový čas 1 hourhr
Ingredience
500gfleků
350gvařeného uzeného masa (já nejčastěji používám krkovici)
2stroužky česneku
4vejce
200gzakysané smetany
200mlsmetany ke šlehání
hrst nasekané petržele
1 1/2lžícestrouhanky
sůl a pepř na dochucení
Na vysypání pékačku:
hrst strouhanky
sádlo
Postup
Nejprve si v osolené vodě uvaříme fleky doměkka. Vařte je tedy dle návodu na obalu. Po uvaření fleky sceďte a důkladně propláchněte studenou vodou. Odložte stranou.
Troubu si předehřejte na 190°C a pekáček, ve kterém budete fleky péct, si vymažte sádlem a vysypte strouhankou.
Uvařené uzené maso si nakrájejte na cca centimetrové kostičky.
Připravte si dostatečně velkou mísu, do které se vám budou vejít uvařené fleky smíchané s masem. Vyklepněte si do ní nejprve všechna vejce a přidejte také smetanu ke šlehaní, zakysanou smetanu a prolisované stroužky česneku. Pomocí metličky si směs vyšlehejte dohladka.
Do mísy poté přidejte vychladlé uvařené fleky, na kostičky nakrájené uzené maso a hrst nasekané petrželky. Důkladně vše promíchejte s dochuťte cca 1 lžičkou soli (nebo dle chuti).
Až budete mít směs rovnoměrně promíchanou, rozetřete směs do vymazaného pekáčku a vložte do nahřáté trouby. Pečte cca 40-45 minut, poté troubu vypněte a klidně nechte fleky ještě 10 minut v pootevřené troubě dojít.
Poznámky
Pečení. Pokud nemáte rádi křupavou horní vrstvu, případně pokud chcete mít fleky v horní části méně opečené, přikryjte je při pečení alobalem, který sundejte až 10-15 minut před koncem pečení.
Kalorie: 581kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Mealprep, Pro děti, Rychlé, Z jednoho hrnce