Go Back

Švédské masové kuličky

5 from 1 vote
Přineste si kousek Švédska také do své kuchyně a připravte si slavné IKEA masové kuličky sami doma. Jsou vlastně docela jednoduché a chutnají přímo božsky!
Počet porcí 5 porcí
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 40 minutes

Pomůcky

  • 1 hluboká pánev
  • 1 kuchyňská metlička

Ingredience

Na masové kuličky:

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 1 žlutá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce (velikost M)
  • 115 g strouhanky
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • 1 lžička soli

Na omáčku:

  • 45 g másla
  • 45 g hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml masového vývaru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky tmavé sojové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

K podávání

  • bramborová kaše
  • hrášek
  • brusinky

Postup

  • Všechny ingredience na masové kuličky vložte do velké mísy a pomocí rukou je důkladně promíchejte, až se spojí do jednotné směsi. Poté formujte kuličky o velikosti nepatrně menší než golfový míček.
  • Olej rozehřejte na pánvi na střední plamen a opékejte na něm kuličky ze všech stran dozlatova. Trvá to cca 2-3 minuty z každé strany. Poté je z pánve vyndejte a odložte je stranou.
  • Do stejné pánve dejte máslo a nechte ho zcela rozpustit. Jakmile se máslo rozpustí, přisypte mouku a pomocí metličky za stálého míchání vytvořte hladkou pastu. Přidejte vývar a pokračujte v míchání, dokud omáčka nezačne houstnout.
  • Nyní je čas přidat také hořčici a smetanu. Pokud smetanu vyndáte rovnou z lednice, dejte si na pár vteřin do mikrovlnné trouby, aby nebyla úplně studená a v omáčce se vám nesrazila. Teplou smetanu přidejte společně s hořčicí do omáčky a promíchejte.
  • Nakonec do omáčky přidejte muškátový oříšek, promíchejte a vraťte do omáčky také masové kuličky. Nechte je vařit v omáčce dalších cca 8 minut, aby se dokonale propekly a nasákly chutě omáčky.
  • Masové kuličky podávejte ideálně s bramborovou kaší, hráškem a lžící brusinek.
Kalorie: 618kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: švédská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Maso