Go Back
syrniki

Syrniky: nadýchané tvarohové placičky

5 from 2 votes
Syrniky jsou tradiční ruské tvarohové lívanečky, které si získaly srdce mnoha milovníků sladkých snídaní a dezertů po celém světě. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, takže si je můžete připravit kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého.
Počet porcí 12 placiček
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 15 minutes

Pomůcky

  • 1 pánev na smažení
  • 1 větší mísa

Ingredience

  • 500 g tučného tvarohu v alobalu
  • 2 vejce (velikost M)
  • 70 g polohrubé mouky (+ navíc na obalení)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1/4 citronu
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • máslo/ghí nebo olej na smažení
  • řecký jogurt k podávání
  • čerstvé ovoce

Postup

  • Tvaroh, mouku, vejce, cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru a sůl dejte do velké mísy a pomocí vidličky nebo rukama důkladně promíchejte, aby vám vznikla kompaktní hmota, která nebude příliš lepit.
  • Do menší misky si nasypte trochu polohrubé mouky. Z těsta vytvořte 12 stejných kuliček. Každou kuličku vytvarujte do menší placičky vysoké cca 1cm a z obou stran jí lehce obalte v mouce.
  • Rozpalte si pánev na střední plamen a nechte na ní rozpustit 1-2 lžíce másla, ghí nebo oleje. Placičky opékejte z obou stran dozlatova, cca 2-3 minuty z každé strany.
  • Syrniky podávejte s řeckým jogurtem, čerstvým ovocem, kompotem nebo třeba zakápnuté javorovým sirupem nebo medem.
Kalorie: 88kcal
Chod: Dezerty a moučníky, Snídaně a brunch
Kuchyně: Ukrajinská
Klíčové slovo: Rychlé, Sladké, Snadné, Snídaně, Vegetariánské