Syrniky jsou tradiční ruské tvarohové lívanečky, které si získaly srdce mnoha milovníků sladkých snídaní a dezertů po celém světě. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá, takže si je můžete připravit kdykoliv dostanete chuť na něco sladkého.
Počet porcí 12placiček
Doba přípravy 5 minutesmin
Doba vaření 10 minutesmin
Celkový čas 15 minutesmin
Pomůcky
1 pánev na smažení
1 větší mísa
Ingredience
500gtučného tvarohu v alobalu
2vejce(velikost M)
70gpolohrubé mouky(+ navíc na obalení)
1lžičkavanilkového extraktu
kůra z 1/4 citronu
1lžícekrupicového cukru
špetka soli
máslo/ghí nebo olej na smažení
řecký jogurt k podávání
čerstvé ovoce
Postup
Tvaroh, mouku, vejce, cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru a sůl dejte do velké mísy a pomocí vidličky nebo rukama důkladně promíchejte, aby vám vznikla kompaktní hmota, která nebude příliš lepit.
Do menší misky si nasypte trochu polohrubé mouky. Z těsta vytvořte 12 stejných kuliček. Každou kuličku vytvarujte do menší placičky vysoké cca 1cm a z obou stran jí lehce obalte v mouce.
Rozpalte si pánev na střední plamen a nechte na ní rozpustit 1-2 lžíce másla, ghí nebo oleje. Placičky opékejte z obou stran dozlatova, cca 2-3 minuty z každé strany.
Syrniky podávejte s řeckým jogurtem, čerstvým ovocem, kompotem nebo třeba zakápnuté javorovým sirupem nebo medem.