Go Back
salát

Těstovinový salát s pestem

Těstovinový salát s pestem je jen další variancí na jeden z nejpopulárnějších salátů vůbec. A protože tu klasiku s majonézou já nijak extra nemusím, tohle je jen další varianta, jak si skvělý těstovinový salát připravit v o trochu odlehčenější variantě.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 15 minutes
Celkový čas 25 minutes

Pomůcky

  • 1 salátová mísa

Ingredience

  • 400 g těstovin
  • 300 g cherry rajčat
  • 2-3 hrsti salátových listů
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 200 g slaniny
  • 2 citróny
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • 200 g mini mozzarelly
  • sůl a pepř na dochucení

Na zálivku:

  • 100 g pesta
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile voda začne vřít, vodu důkladně osolte (stačí 1 lžíce soli) a uvařte v ní těstoviny dle návodu na obalu tak, aby byly al dente.
  • Mezitím, co se těstoviny vaří, si nakrájejte cherry rajčata na poloviny. Salátové listy omyjte a čerstvou bazalku si nahrubo nasekejte. Citróny si rozkrojte na polovinu.
  • Plátky slaniny opečte na suché pánvi z obou stran dokřupava, trvá to na středním plameni cca 3-4 minuty z každé strany. Opečené plátky slaniny nechte okapat na papírovém ubrousku. Do stejné pánve pak řeznou stranou dolů dejte jen krátce opéct citróny. Stačí cca minutu.
  • Během opékání slaniny se vám nejspíše dovaří těstoviny. Těstoviny si tedy slijte, lehce je promíchejte, aby se vám neslepily a nechte je trochu vychladnout.
  • Okapanou a vychladlou slaninu si na prkénku nakrájejte na menší kousky. Na stejném prkénku na poloviny nakrájejte také mozzarella kuličky.
  • Všechny ingredience na dresink dejte do vyšší nádoby a společně je dobře promíchejte. Odložte stranou
  • Do velké salátové mísy dejte salátové listy, cherry rajčata, bazalku, nakrájenou slaninu, mozzarellu, parmazán a uvařené těstoviny. Salát zalijte připraveným dresinkem a promíchejte. Nakonec salát zakápněte šťávou z opečených citrónů.
Chod: Hlavní chod, Saláty
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Léto, Rychlé, Salát, Snadné