Go Back
těstoviny s omáčkou

Těstoviny s omáčkou z cherry rajčat

Tyhle těstoviny s omáčkou z cherry rajčat jsou mojí letní srdcovkou! Jsou neskutečně snadné na přípravu, přitom tak MOC dobré. V létě, když jsou rajčata všude kolem nás, si je připravuji alespoň jednou týdně.
Počet porcí 4
Doba vaření 20 minutes
Celkový čas 15 minutes

Pomůcky

  • 1 hlubokou pánev
  • 1 hrnec na uvaření těstovin
  • 1 struhadlo na parmezán

Ingredience

  • 400 g těstovin
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 6 stroužků česneku
  • 500 g cherry rajčat
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžičky čerstvého pepře
  • sůl na dochucení
  • 75 g čerstvě nastrouhaného parmezánu + extra na servírování

Postup

  • Připravte si všechny ingredience. Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky, bazalku nasekejte nahrubo.
  • Těstoviny uvařte ve velkém hrnci vroucí osolené vody do al dente. Sceďte a hrnek vody z těstovin si odložte stranou.
  • Zatímco se vám těstoviny vaří, rozehřejte na středním plameni velkou pánev s olivovým olejem. Přidejte sůl, pepř a chilli a míchejte cca 1 minutu. Chcete jen, aby koření uvolnilo svou chuť a ovonělo olej, na kterém budete smažit ostatní ingredience.
  • Poté přidejte cherry rajčata a na plátky nakrájené stroužky česneku. Promíchejte a vařte cca 8-10 minut na středním plameni, než rajčata začnou praskat. (Na rajčata z vrchu lehce zatlačte vařečkou, pokud snadno prasknou, jsou přesně tak, jak je chcete mít.)
  • Cca polovinu z rajčat takto rozmačkejte, aby uvolnily svou šťávu. Vhoďte do pánve snítku čerstvého rozmarýnu a nahrubo nasekanou bazalku. Poté přidejte trochu vody z vaření těstovin a míchejte 1-2 minuty, dokud se omáčka nerozvaří a nezíská krémovou konzistenci.
  • Rozmarýn dejte stranou a do pánve vhoďte uvařené těstoviny. Přidejte do pánve také lžíci másla, 3-4 lžíce vody z těstovin, parmezán a všechny suroviny spolu hezky promíchejte.
  • Povařte 4-5 minut, aby se všechny chutě hezky propojily a dle chuti ještě dosolte a případně opepřete. Pokud se vám omáčka zdá málo krémová, můžete přidat ještě trochu vody z těstovin.
  • Podávejte posypané dalším parmezánem a s lístky čerstvé bazalky.
Kalorie: 473kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Léto, Omáčka, Rychlé, Vegetariánské