Go Back
vánoční mini štoly

Vánoční mini štoly

Vánoce si neumím představit bez vůně másla a vanilky, které v mnoha vánočních receptech hrají hlavní roli. Jinak tomu není ani u mého receptu na mini štoly.
Počet porcí 20 kousků
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 25 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 kuchyňský robot

Ingredience

  • 375 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 125 ml vlažného mléka
  • 150 g změklého másla
  • 1 vejce (velikost M)
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 1 citron (pouze kůra)
  • 65 g sekaných pekanových ořechů
  • 100 g lískooříškového krokantu Dr. Oetker
  • 90 g sušených brusinek
  • 90 g rozinek
  • 65 ml rumu

Na dokončení:

  • 150 g rozpuštěného másla
  • 300 g moučkového cukru

Postup

  • Ve středně velké míse smíchejte nasekané pekany, rozinky, brusinky a lískooříškový krokant. Zalijte rumem a promíchejte. Přikryjte a odložte stranou.
  • V míse kuchyňského robota smíchejte mouku, cukr a sušené droždí. Přidejte vlažné mléko, změklé máslo, vejce, vanilku a citronovou kůru.
  • Na kuchyňského robota nasaďte hnětací hák a pomocí robota vypracujte hladké nelepivé těsto. Může to trvat 10-15 minut.
  • Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte těsto cca hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  • Do nakynutého těsta přidejte směs ořechů, rozinek a brusinek a znovu pomocí háku těsto propracujte, aby se vše rovnoměrně rozprostřelo do těsta. Poté opět přikryjte a nechte dalších 20 minut kynout.
  • Dva plechy na pečení si vyložte pečicím papírem.
  • Nakynuté těsto si rozdělte cca na 20 stejných dílů. Z každého dílu vytvořte cca 8-10 cm velký čtverec a poté každý roh přeložte do středu těsta. Těsto otočte tak, aby sklad byl na spodní straně, pomocí dlaně těsto dotvarujte do tvaru koule a vyskládejte na připravený plech.
  • Jednotlivé díly skládejte na plech skladem dolů, alespoň 5 cm od sebe. Oba plechy přikryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
  • Nyní si předehřejte si troubu na 150 °C. Do předehřáté trouby pak vložte oba plechy tak, abyste jimi troubu rozdělili na třetiny. Pečte 25 - 30 minut dozlatova, po 15 minutách pečení plechy prohoďte, aby se oba plechy upekly rovnoměrně.
  • Hotové upečené mini štoly nechte chvíli vychladnout a poté je potřete rozpuštěným máslem a poctivě obalte v moučkovém cukru.
Chod: Dezerty a moučníky
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Kynuté, Sladké