Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Oba druhy papriky si nakrájejte na menší kostičky (cca o průměru 1cm), batáty i cuketu si také nakrájejte na kostičky a stroužky česneku si prolisujte v lisu na česnek. Cizrnu si sceďte a postavte stranou. Příprava surovin je klíčová a usnadní vám následně celé vaření.
Nyní si rozehřejte hlubokou pánev na středně vysoké teplotě. Jakmile je pánev opravdu rozpálená, přidejte 1 lžíci olivového oleje. Do pánve vhoďte nakrájenou cibuli a na středním plameni opékejte do zlatova. Trvá to cca 4-5 minut.
Jakmile je cibule hotová, přidejte česnek, cherry rajčátka, cizrnu, rajčatový protlak, drcený kmín, oregano, oba druhy papriky a chilli. Ochuťte také trochou soli a pepře. Promíchejte, aby se směs v koření hezky obalila a do surovin se uvolnily všechny chutě. Restujte směs dalších cca 5-7 minut dokud se rajčátka nezačnou rozpadat (když na ně vařečkou zvrchu zatlačíte, měla by snadno prasknout).
V dalším kroku přidejte do pánve batáty, červenou i zelenou papriku a zalijte vývarem. Vývar můžete předem ohřát a přidat do pánve, nebo jej přidejte společně se zeleninou a cizrnou a poté přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, přikryjte pokličkou a vařte na mírném plamení cca 35 minut.
Směs během vaření občas promíchejte. Po 35 minutách do pánve vhoďte také cuketu, zvyšte trochu teplotu a vařte dalších 10 minut odkryté, aby se část vývaru odpařila a chilli vám zhoustlo. Nakonec chilli ochutnejte, dochuťte případně ještě solí a pepřem a můžete podávat. Já tohle vegetariánské chilli nejraději podávám s vařenou rýží a čerstvým koriandrem.