Go Back

Vegetariánské chilli s cizrnou

Tohle vegetariánské chilli s cizrnou je skvělou a vydatnou variantou oblíbeného Chilli con carne, které je nejen rychlé na přípravu, ale také plné chuti a zamiluje si ho i ten největší milovník masa.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 velká hluboká pánev
  • 1 lis na česnek

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule (žlutá, nakrájená na drobno)
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 červené papriky (nakrájené na kostičky)
  • 1/2 zelené papriky (nakrájené na kostičky)
  • 200 g batátů (nakrájené na kostičky)
  • 200 g cherry rajčátek (nakrájené na poloviny)
  • 2 lžíce rajčatové pasty/rajčatového protlaku
  • 400 g cizrny (předvařená)
  • 1 menší cuketa
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1/2 lžičky chilli vloček (množství můžete upravit dle toho, jak chcete chilli pálivé)
  • sůl a pepř na dochucení

K Servírování

  • vařená rýže
  • čerstvý koriandr
  • šťáva z limety

Postup

  • Nejprve si nadrobno nakrájejte cibuli. Oba druhy papriky si nakrájejte na menší kostičky (cca o průměru 1cm), batáty i cuketu si také nakrájejte na kostičky a stroužky česneku si prolisujte v lisu na česnek. Cizrnu si sceďte a postavte stranou. Příprava surovin je klíčová a usnadní vám následně celé vaření.
  • Nyní si rozehřejte hlubokou pánev na středně vysoké teplotě. Jakmile je pánev opravdu rozpálená, přidejte 1 lžíci olivového oleje. Do pánve vhoďte nakrájenou cibuli a na středním plameni opékejte do zlatova. Trvá to cca 4-5 minut.
  • Jakmile je cibule hotová, přidejte česnek, cherry rajčátka, cizrnu, rajčatový protlak, drcený kmín, oregano, oba druhy papriky a chilli. Ochuťte také trochou soli a pepře. Promíchejte, aby se směs v koření hezky obalila a do surovin se uvolnily všechny chutě. Restujte směs dalších cca 5-7 minut dokud se rajčátka nezačnou rozpadat (když na ně vařečkou zvrchu zatlačíte, měla by snadno prasknout).
  • V dalším kroku přidejte do pánve batáty, červenou i zelenou papriku a zalijte vývarem. Vývar můžete předem ohřát a přidat do pánve, nebo jej přidejte společně se zeleninou a cizrnou a poté přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, přikryjte pokličkou a vařte na mírném plamení cca 35 minut.
  • Směs během vaření občas promíchejte. Po 35 minutách do pánve vhoďte také cuketu, zvyšte trochu teplotu a vařte dalších 10 minut odkryté, aby se část vývaru odpařila a chilli vám zhoustlo. Nakonec chilli ochutnejte, dochuťte případně ještě solí a pepřem a můžete podávat. Já tohle vegetariánské chilli nejraději podávám s vařenou rýží a čerstvým koriandrem.

Poznámky

Ušetřete čas přípravou surovin. Všechny suroviny si můžete nakrájet až 2 dny předem. Sladké brambory mohou zůstat nakrájené v lednici, aniž by se zkazily až 2 dny, stejně tak ostatní suroviny.
Skladování. Pokud vám nějaké chilli zbyde, můžete jej uchovat v lednici 3 až 4 dny. Před uložením do lednice nechte chilli zcela vychladnout a skladujte jej ideálně ve vzduchotěsné nádobě. 
Kalorie: 215kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Mexická
Klíčové slovo: Rychlé, Veganské, Vegetariánské, Z jednoho hrnce