Go Back
bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát je tradiční rakouský pokrm, který se liší od dalších typů bramborových salátů především svou lehkou a svěží chutí.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celkový čas 45 minutes

Pomůcky

  • 1 hrnec na vaření brambor
  • 1 hlubší mísa

Ingredience

  • 1 kg brambor (ideálně varný typ A)
  • 1/2 červené cibule
  • 3 jarní cibulky
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce kvasného lihového octa
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • sůl na dochucení

Postup

  • Brambory důkladně očistěte a ještě ve slupce je dejte vařit do slané vody. Uvařte je do měkka, dle velikosti brambor to bude trvat cca 25-30 minut.
  • Uvařené brambory slijte a nechte ještě 5-10 min nezakryté v hrnci odpočinout, aby vám brambory lehce vychladly a odpařila se z nich i zbylá voda.
  • Zatímco vám brambory chladnou, připravte si zálivku. Vývar zahřejte a smíchejte s oběma octy, olejem a pepřem. Promíchejte a dle chuti ještě dosolte. Berte v potaz, že spoustu chuti ještě vstřebají brambory, tudíž se nebojte připravit zálivku lehce slanější.
  • Ještě horké brambory oloupejte a nakrájejte na cca 0,5cm široká kolečka. Nakrájené brambory dejte do mísy a zalijte zálivkou. Dobře promíchejte - myslete na to, že teplé brambory uvolní škrob, které zálivku zahustí. Míchejte tedy salát spíše déle a nebojte se, tekutiny není příliš, zálivka postupem času zhoustne.
  • Červenou cibuli nakrájejte nahrubo a zelené části jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Přidejte do salátu, promíchejte a nechte salát chvíli odležet. Poté jej ochutnejte a v případě potřeby ještě dosolte. Podávejte ideálně vychlazený.
Kalorie: 293kcal
Chod: Příloha, Saláty
Kuchyně: Rakouská
Klíčové slovo: Bez lepku, příloha, Saláty, Vánoce, Vánoční recepty, Vegetariánské