Zapečené ratatouille

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
1. 9. 2025

Ratatouille je vlastně taková středomořská verze našeho leča. Já ho dnes připravila přesně podle receptu, jak ho všichni známe od Remyho z filmu. Zeleninu jsem tedy krájela na plátky a hezky skládala do pánve. Ratatouille tak nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá. Nenechte se ale zmást. K pravému francouzskému ratatouille má to z filmu docela daleko. Ingredience jsou sice víceméně identické, postup přípravy a samotná prezentace se však liší.

Co to vlastně ratatouille je?

Pravé francouzské ratatouille, jak ho znají v Provence, je jídlo veskrze rustikální. Vzniklo jako pokrm chudších vrstev, pro které to byl jednoduchý způsob, jak zpracovat letní úrodu zeleniny. Lilky, cukety, papriky, rajčata, cibule a česnek se nakrájejí na kostky nebo proužky a každá zelenina se většinou opeče zvlášť na olivovém oleji. Díky tomu nepustí vodu, získá vlastní chuť a až pak se vše spojí dohromady a krátce podusí s bylinkami, typicky tymiánem, rozmarýnem nebo bobkovým listem.

Výsledkem je šťavnatá směs, trochu olejová, voňavá a chuťově plná. Je to jídlo, které se servíruje často k masu nebo jen tak s křupavou bagetou, a na první pohled nepůsobí nijak esteticky a jde u něj čistě o chuť.

Ratatouille

Oproti tomu ratatouille z filmu, přesněji varianta nazývaná confit byaldi, je moderní, vizuálně velice hezká interpretace výše uvedeného pokrmu. Na dno zapékací mísy se rozprostře jemný rajčatový základ a na něj se do spirály nebo vějíře vyskládají ultratenké plátky lilku, cukety a rajčete. Zelenina se tak nepřidává do směsi, ale zůstává oddělená, aby vytvořila estetický obrazec.

Celé se to peče pomalu a zakryté, aby se chutě propojily, ale zároveň si každý plátek zachoval svůj tvar a čistou chuť. Výsledkem je jemnější, sofistikovanější pokrm, ze kterého více než prostý venkovský život srší fine dining.

Ratatouille

Ratatouille je vlastně taková středomořská verze našeho leča. Já ho dnes připravila přesně podle receptu, jak ho všichni známe od Remyho z filmu. 
Počet porcí 8 porcí
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 1 hour
Celkový čas 1 hour 20 minutes

Ingredience
  

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
  • 1 bobkový list
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 8 větších rajčat
  • 6 žlutých cuket
  • 4 zelené cukety
  • 4 lilky
  • sůl na dochucení

Postup
 

  • Cibuli si nakrájejte nadrobno,papriku nakrájejte na kostičky a stroužky česneku prolisujte. Cukety, lilek, rajčata nakrájejte na tenké plátky a odložte stranou.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a zlehka na něm orestujte cibuli a papriku. Poté přidejte prolisovaný česnek a dalších 30s restujte.
  • Přidejte do pánve rajčata z konzervy, snítku tymiánu, bobkový list, bazalku, ocet, cukr a směs lehce osolte.
  • Vařte na mírném plameni 15 minut, až omáčka zhoustne. Občas promíchejte. Po 15 minutách směs ochutnejte a případně dochuťte solí. Bobkový list z omáčky vyndejte, stejně tak snítku tymiánu a omáčku rozmixujte dohladka.
  • Hladkou omáčku pak rozprostřete na dno zapékací nádoby, ve které budete ratatouille připravovat a troubu si předehřejte na 180℃.
  • Do mísy s rajčatovým základem začnete od kraje do středu středu hezky do spirály vyskládávat střídavě lilek–cukety–rajčata až plátky pokryjete celé dno. Doporučuji si vždy část zeleniny vyskládat do komínku ve dlani a poté vložit po částech do nádoby.
  • Takto vyskládané ratatouille zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Poté alobal odstraňte a zvyšte teplotu na 180 °C. Takto nechte ratatouille ještě 20 minut zapéct, aby zelenina získala hezkou barvu a byla krásně měkká.
Chod: Příloha
Kuchyně: Francouzská
Klíčové slovo: Bez alkoholu, Léto

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnal! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close