Vajíčková pomazánka je klasikou, která nikdy nezklame – jednoduchá, ale přesto bohatá na chuť, je oblíbenou svačinou i rychlým řešením pro nečekané hosty.
Počet porcí 6porcí
Doba přípravy 10 minutesmin
Doba vaření 10 minutesmin
Celkový čas 20 minutesmin
Pomůcky
1 hrnec
1 větší mísa
Ingredience
6vajec
2lžícemajonézy
2lžícepolotučného tvarohu(můžete samozřejmě použít i tučný)
1,5lžičkydijonské hořčice
2kyselé okurky(nakrájené nadrobno)
1šalotka(nakrájená nadrobno)
1-2lžíceláku z okurek
sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Postup
Nejprve si dejte vařit vejce. Doporučuji si vajíčka vyndat z lednice 30min až hodinu předem, aby získaly pokojovou teplotu. Vyhnete se tak teplotnímu šoku a vejce vám nepopraskají.
Do hrnce, ve kterém budete vejce vařit, dejte dostatek vody tak, aby v ní pak vejce byla ponořená. Vodu přiveďte k varu a do vroucí vody pak opatrně vkládejte vejce. Vejce pak vařte 8 minut.
Uvařená vejce ihned zchlaďte ve studené vodě a až budou studená, všechny je oloupejte.
Vejce si pak rozdělte na bílky a žloutky. Bílky nasekejte nahrubo a žloutky si dejte do mísy, ve které budete míchat pomazánku.
K uvařeným žloutkům přidejte majonézu, tvaroh a hořčici a pomocí vidličky žloutky rozmačkejte a vymíchejte do hladka.
Nyní ke žloutkové směsi přidejte nadrobno nasekané kyselé okurky, šalotku a nakrájené bílky. Lžící promíchejte a dochuťte lákem z okurek, solí a pepřem. Podávejte ideálně na čerstvém kváskovém chlebu.
Kalorie: 137kcal
Chod: Předkrm, Svačiny
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, Pro děti, Rychlé, Vegetariánské, Základní recepty