Go Back
Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka

Vajíčková pomazánka je klasikou, která nikdy nezklame – jednoduchá, ale přesto bohatá na chuť, je oblíbenou svačinou i rychlým řešením pro nečekané hosty.
Počet porcí 6 porcí
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celkový čas 20 minutes

Pomůcky

  • 1 hrnec
  • 1 větší mísa

Ingredience

  • 6 vajec
  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce polotučného tvarohu (můžete samozřejmě použít i tučný)
  • 1,5 lžičky dijonské hořčice
  • 2 kyselé okurky (nakrájené nadrobno)
  • 1 šalotka (nakrájená nadrobno)
  • 1-2 lžíce láku z okurek
  • sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si dejte vařit vejce. Doporučuji si vajíčka vyndat z lednice 30min až hodinu předem, aby získaly pokojovou teplotu. Vyhnete se tak teplotnímu šoku a vejce vám nepopraskají.
  • Do hrnce, ve kterém budete vejce vařit, dejte dostatek vody tak, aby v ní pak vejce byla ponořená. Vodu přiveďte k varu a do vroucí vody pak opatrně vkládejte vejce. Vejce pak vařte 8 minut.
  • Uvařená vejce ihned zchlaďte ve studené vodě a až budou studená, všechny je oloupejte.
  • Vejce si pak rozdělte na bílky a žloutky. Bílky nasekejte nahrubo a žloutky si dejte do mísy, ve které budete míchat pomazánku.
  • K uvařeným žloutkům přidejte majonézu, tvaroh a hořčici a pomocí vidličky žloutky rozmačkejte a vymíchejte do hladka.
  • Nyní ke žloutkové směsi přidejte nadrobno nasekané kyselé okurky, šalotku a nakrájené bílky. Lžící promíchejte a dochuťte lákem z okurek, solí a pepřem. Podávejte ideálně na čerstvém kváskovém chlebu.
Kalorie: 137kcal
Chod: Předkrm, Svačiny
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Bez lepku, Mealprep, Pro děti, Rychlé, Vegetariánské, Základní recepty