Go Back

Batátové placičky s pošírovaným vejcem

Batátové placičky jsou skvělý vegetariánský oběd nebo lehká večeře, na které si pochutná i kdejaký masožrout.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 větší mísa
  • 1 pánev

Ingredience

  • 600 g batátů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 šalotky (nakrájené najemno)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

K podávání

  • 4 vařená či pošírovaná vejce
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvý kopr

Postup

  • Troubu si předehřejte na 210°C. Batáty si ze všech stran propíchejte vidličkou a rozkrojte na poloviny. Poté si batáty rozložte na plech a zakápněte je cca 1 lžící olivového oleje, tak, aby byly batáty ze všech stran naolejovány.
  • Batáty rozložte na plech rozkrojenou stranou dolů a dejte péct do předehřáté trouby cca na 30-35 minut.
  • Upečené batáty vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout. Mezitím si nakrájejte šalotku najemno.
  • Z batátů pomocí lžíce vydlabejte dužinu a přendejte ji do větší mísy. K batátům přidejte strouhanku, mouku, nasekanou šalotku, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
  • Z připravené směsi tvarujte placičky. Placičky opékejte na pánvi z obou stran dozlatova. Trvá to cca 3-4 minuty z každé strany.
  • Batátové placičky podávejte ideálně s plátky uzeného lososa, pošírovaným vejcem, čerstvým salátem a koprem.
Kalorie: 445kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Mealprep, Pro děti, Rychlé, Vegetariánské