Batátové placičky s pošírovaným vejcem

Rating: 0.00
(0)
Autor: Anička
8. 1. 2024

Batátové placičky s uzeným lososem jsou ideální volbou pro elegantní brunch, rychlou večeři nebo jako rafinovaný předkrm při speciálních příležitostech. Kombinace batátů a uzeného lososa váš překvapí nejen svou jednoduchostí, ale také sofistikovanou chutí.

Batáty se u mě v kuchyni zabydlely už dávno, ale pojďme si narovinu říci, že se nejedná o úplně běžnou surovinu české kuchyně. Co jsou tedy batáty zač? Batáty jsou univerzální zelenina, která je díky své sladkosti a struktuře neuvěřitelně sytá. Pokud jde o jejich přípravu, můžete je péct v troubě, ohřívat v mikrovlnné troubě nebo vařit ve vodě.

Správně uvařené batáty jsou jemné, krémové a neuvěřitelně dobré. A i když si to možná spoustu lidí myslí, nemusí být batáty jen součástí příkrmů pro malé děti. Naopak, jedná se o skvělou variabilní surovinu, se kterou můžete připravit spoustu skvělých sladkých i slaných jídel.

Batátové placičky

Jak uvařit batáty nejen batátové placičky?

Batáty, známé také jako sladké brambory, jsou oblíbenou přísadou v kuchyních po celém světě díky jejich sladké chuti a všestrannému použití. Ať už je chystáte jako přílohu, hlavní jídlo nebo součást polévek a salátů, batáty můžete uvařit různými způsoby.

Než začnete s jejich vařením, je důležité vybrat kvalitní batáty. Hledejte pevné, hladké brambory bez viditelných známek poškození. Před vařením batáty důkladně umyjte a odstraňte všechny poškozené části. Na batátové placičky doporučuji batáty neloupat a slupku hezky ponechat.

Celý článek o tom, jak uvařit batáty, mám případně ZDE.

  • Vaření batátů v celku: Batáty umístěte do velkého hrnce a přidejte dostatek vody, aby byly úplně ponořené. Přiveďte vodu k varu a vařte batáty, dokud nejsou měkké, což trvá přibližně 30 minut v závislosti na velikosti.
  • Vaření nakrájených batátů: Batáty nakrájejte na stejně velké kousky. Vložte je do hrnce s vodou, přiveďte k varu a vařte 10-15 minut. Batáty jsou obecně uvařené o něco rychleji než klasické brambory.
  • Příprava batátů v mikrovlnné troubě: Příprava batátů v mikrovlnné troubě je rychlou a efektivní metodou, když máte na přípravu málo času. Nejprve batáty důkladně umyjte a propíchejte vidličkou na několika místech, což umožní unikání páry během vaření. Následně je umístěte do vhodné nádoby. Batáty v mikrovlnné troubě vařte na vysoký výkon přibližně 5-10 minut, v závislosti na jejich velikosti a výkonu vaší mikrovlnné trouby. Během vaření batáty jednou otočte, aby se rovnoměrně prohřály. Po uvaření nechte batáty několik minut odpočinout, než je rozkrojíte.
  • Pečení batátů: Takto je já osobně připravuji nejraději. Postup, jak batáty správně upéct, máte dole v receptu.

Hledáte další vegetariánské recepty? Pak vyzkoušejte tyto Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny nebo tohle Vegetariánské chilli s cizrnou!

Batátové placičky s pošírovaným vejcem

Batátové placičky jsou skvělý vegetariánský oběd nebo lehká večeře, na které si pochutná i kdejaký masožrout.
Počet porcí 4 porce
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 45 minutes
Celkový čas 55 minutes

Pomůcky

  • 1 plech na pečení
  • 1 větší mísa
  • 1 pánev

Ingredience
  

  • 600 g batátů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 šalotky (nakrájené najemno)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

K podávání

  • 4 vařená či pošírovaná vejce
  • 200 g uzeného lososa
  • čerstvý kopr

Postup
 

  • Troubu si předehřejte na 210°C. Batáty si ze všech stran propíchejte vidličkou a rozkrojte na poloviny. Poté si batáty rozložte na plech a zakápněte je cca 1 lžící olivového oleje, tak, aby byly batáty ze všech stran naolejovány.
  • Batáty rozložte na plech rozkrojenou stranou dolů a dejte péct do předehřáté trouby cca na 30-35 minut.
  • Upečené batáty vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout. Mezitím si nakrájejte šalotku najemno.
  • Z batátů pomocí lžíce vydlabejte dužinu a přendejte ji do větší mísy. K batátům přidejte strouhanku, mouku, nasekanou šalotku, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
  • Z připravené směsi tvarujte placičky. Placičky opékejte na pánvi z obou stran dozlatova. Trvá to cca 3-4 minuty z každé strany.
  • Batátové placičky podávejte ideálně s plátky uzeného lososa, pošírovaným vejcem, čerstvým salátem a koprem.
Kalorie: 445kcal
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: Mealprep, Pro děti, Rychlé, Vegetariánské

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak vám chutnalo! Můžete mi napsat komentář níže nebo mě označte @receptyodanicky na Instagramu a k fotce přidejte hashtag #receptyodanicky.

Sdílet recept

Join the Conversation

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Líbí se mi
Close
Copyright © 2023 Recepty od Aničky.
Close